til minne

Bernt Brendemoen (1949 — 2024)

Bernt Brendemoen gikk bort 9. mars 2024, 75 år gammel, og etterlot seg sin kjære Tülin. Vi har mistet vår lærer, mentor, kollega og venn.

Bernt Brendemoen gikk bort 9. mars og ble 75 år gammel.

Bernt ble født 10. januar 1949, og vokste opp på Oppsal i Oslo. Hans tidlige utdannelse var i klassiske språk. Tyrkisk oppdaget han på en reise til Istanbul i 1969. Han studerte både på Universitetet i Oslo (UiO) og Universitetet i Istanbul. Han ble amanuensis i Turkologi ved Universitetet i Oslo i 1982, førsteamanuensis i 1989 og professor i 2002. Han forble ved UiOs Institutt for kulturstudier og orientalske språk til han gikk av med pensjon i 2019. 

Bernts forskning var i hovedsak innenfor tyrkisk lingvistikk og litteratur. I sin dr.philos..-avhandling fra 2001 studerte han hvordan dialektene på den østlige delen av Svartehavskysten ble talt noen tiår tidligere. Studien kastet blant annet lys over historiske befolkningsendringer i regionen.

Språk og liv hang tett sammen for Bernt. Språkkunnskap ble formidlet med underholdende anekdoter, og han inviterte gjerne hjem til selvlagde middager med tyrkisk mat. Han formidlet også formidabel kulturkunnskap gjennom sine oversettelser. Bernt oversatte blant annet fem av sin venn Orhan Pamuks romaner til norsk, og bidro til at den fremtidige nobelprisvinneren ble lest i Skandinavia.

Bernt var en mann av humor og stort vidd. Vitsene hans kunne være skarpe, men han var alltid vennlig og sjenerøs. Han var genuint interessert i sine studenters karrierer, og inspirerte flere til å bli forskere, formidlere og oversettere. Uten hans innsats ville ikke vi ha vært der vi er i dag. 

Våre varmeste tanker går til hans kjære Tülin, hans søster med familie, hans tidligere studenter og venner. Savnet er stort. 

Mekanı cennet olsun

Emel Türker, Joakim Parslow, Gunvald Axner Ims og Einar Wigen

Powered by Labrador CMS