lønnsoppgjøret

Brudd i statsoppgjøret. Kan bli streik fra slutten av mai

Både Unio og LO stat brøt lønnsforhandlingene med staten torsdag ettermiddag. Riksmekleren er den som nå eventuelt kan avverge en streik.

Guro Lind, leder i Forskerforbundet og forhandlingsleder for Unio i staten valgte å bryte lønnsforhandlingene halvannet døgn før fristen gikk ut.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved midnatt natt til 1.mai er det frist for forhandlingene ved årets lønnsoppgjøret i staten.

Torsdag ettermiddag ble det imidlertid klart at både Unio stat og LO stat, som forhandler for henholdsvis 34.000 og 100.000 statsansatte, brøt forhandlingene. Totalt forhandles det for nærmere 170.000 statsansatte.

Forskerforbundets medlemmer (Unio) og NTLs medlemmer (LO) er blant de ansatte det forhandles for, og hvor sammenslutningene deres nå har gått til brudd.

— Med statens tilbud ville våre medlemmer gått ned i reallønn, sier forhandlingsleder i Unio stat, Guro Elisabeth Lind i en pressemelding.

Egil André Aas, leder i LO Stat

Oppgjøret havner nå hos Riksmekleren.

Tilbud på 2,7 prosent

Lønnsforhandlingene i årets mellomoppgjør i staten har pågått siden mandag. Unios hovedkrav har vært reallønnsvekst for medlemmene – altså at lønnsøkningen skal være større enn prisveksten.

Statens siste tilbud hadde en ramme på 2,7 prosent lønnsøkning, som er under forventet prisvekst på 2,8 prosent. I tillegg ville statens beregning av lønnsglidning og overheng betydd et enda svakere resultat totalt sett, heter det i meldingen fra Unio.

– Det er helt uakseptabelt. I fjor lå lønnsveksten i staten langt under lønnsveksten i industrien. Med dette tilbudet er vi bekymret for at offentlig sektor nok et år blir hengende etter. Det er både urettferdig og uklokt, sier Lind.

Overrasket over staten

Hun er overrasket over at ikke staten vil gjøre mer for å holde på kompetente medarbeidere.

– Statens lønnspolitikk gjør viktige samfunnsyrker mindre attraktive. Bare halvparten av unge forskere vil i dag anbefale andre en forskerkarriere, og i politiet mangler det etterforskere. Det er synd at ikke staten viser ansvar og setter bedre pris på sine medarbeidere, sier Lind.

Den 25. mai starter meklingen, som har frist ved midnatt 27. mai. Blir man heller ikke enige i meklingsrunden, kan flere statsansatte bli tatt ut i streik i slutten av mai.

Fakta

Disse forhandles det for

  • Her finner du de 13 medlemsforbundene i sammenslutningen Unio som samlet utgjør vel 34.000 statsansatte
  • Her er oversikt over de 17 medlemsforbundene i LO Stat der det forhandles for ca 100.000 ansatte (inkl. Spekter)
  • Her finner du de 13 medlemsforeningene i Akademikerne
  • Her er forbundene i YS-Stat som forhandler for tilsammen 25.000 ansatte

Ikke siden 1995 har offentlig ansatte gått til streik i et mellomoppgjør.

Statsråd Astrup skuffet

– Jeg er skuffet over at det ikke var mulig å komme fram til en løsning i årets forhandlinger. For staten er det viktig å holde seg til frontfagsrammen (avtalen mellom LO og NHO for industrien, red.mrk.), som er på 2,7 prosents årslønnsvekst, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) til NTB. Astrup er arbeidsgiver statens mann i lønnsoppgjøret.

LO og NHO har blitt enige om en ramme for oppgjøret på 2,7 prosent, så vidt under anslått prisøkning på 2,8 prosent, noe som betyr en svak reallønnsnedgang.

– Statens tilbud hadde en fordelingsprofil som ikke ville gjøre noe med ulikhetene opparbeidet gjennom år. Det kunne vi rett og slett ikke akseptere, sier Egil André Aas, leder i LO Stat, i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS