Statsbudsjettet

Budsjettvinner Asheim: «Overraskende» og «urimelig» kritikk

Henrik Asheim slår tilbake mot kritikk: — Når sektoren vår er en budsjettvinner bør de være glad for det, i stedet for bare å etterlyse stadig mer.

— Jeg vil advare mot å bli helt fartsblind i budsjettpolitikken, selv om vi har vært i en krise, sier statsråd Henrik Asheim med adresse til blant andre Forskningsrådets John-Arne Røttingen og UHR-leder Dag Rune Olsen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): — Jeg mener ikke at noen skal være heiagjeng for noe som helst, det er veldig bra å ha en sektor som presser på, men her synes jeg rett og slett kritikken er ganske urimelig.

Det sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) til Khrono etter at sentrale personer i sektoren har banket til mot statsbudsjettet.

— Dette kan være en «missed opportunity». Ambisjonene må være uendelig mye større. Vi står midt i en pandemi som krever kunnskap og omstilling, sa Universitets- og høgskolerådets leder Dag Rune Olsen.

Olsen er skuffet over det han mener er for svake ambisjoner for investering i forskning.

Det er blant annet denne kritikken Asheim nå svarer på.

Overrasket over å få kritikk i år

Asheim sier til Khrono at han har merket seg at både Olsen og direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet «har brukt anledningen til å kritisere forskningsbudsjettet».

Statsråden synes kritikken er «urimelig».

— Av alle år å velge på kritisere forskningsbudsjettet på velger man altså det året hvor vi for det første øker forskningsbudsjettet med over to prosent, vi runder 40,9 milliarder til forskning. I tillegg sier vi i dette budsjettet ja til deltakelse i Horisont Europa og Erasmus+ og betaler kontingent for det første året.

Når sektoren vår er en budsjettvinner bør de også være glad for det, i stedet for bare å etterlyse stadig mer.

Henrik Asheim

Han mener kritikken ikke bare er urimelig, men også «overraskende».

— Vi har brukt tiden godt på å kjempe gjennom store forskningsbevilgninger, til grønn omstilling, til næringsretta forskning. På toppen av det får sektoren 4000 nye studieplasser forlenga med ett år til, 250 nye stipendiatstillinger. Da synes jeg det er litt overraskende at den kritikken kommer akkurat i år.

— Vil advare mot å bli helt fartsblind

— Olsen viser til at det er et spesielt år, midt i en pandemi, han kaller det en tapt mulighet og mener man burde ha satset mer på forskning. Har han ikke et poeng?

— Jeg mener det er akkurat det vi gjør. Og jeg vil advare mot å bli helt fartsblind i budsjettpolitikken, selv om vi har vært i en krise. Det vi gjør er at vi får løftet forskningsbudsjettene betydelig, ikke minst har vi fått med regjeringen, og forhåpentligvis stortinget, på deltakelse i Horisont Europa. Det er enormt viktig for forskningen fremover. Når sektoren vår er en budsjettvinner bør de også være glad for det, i stedet for bare å etterlyse stadig mer, sier Asheim.

Powered by Labrador CMS