Ansettelse

Curt Rice blir rektor ved NMBU

Curt Rice bytter universitet. Styret ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) takket nei til sittende rektor.

Curt Rice gir seg som OsloMet-rektor i sommer. I stedet blir han rektor ved NMBU.
Publisert Oppdatert

NMBU-styret ansatte ny rektor under en lukket sak under styremøtet i går. Til tross for at vedtak i offentlige ansettelsessaker er offentlige, ble ansettelsen kjent først klokken 10.00 i dag.

Det er Curt Rice som blir rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

— Stillingen ved NMBU ble lyst ut tidligere i vår. Jeg har hatt noen samtaler med dem, og etter hvert fant jeg ut at jeg var motivert for å søke jobben som rektor der, sier Curt Rice til Khrono.

— Jeg begynte å kjenne på at tiden min som rektor ved OsloMet var nærmere slutten enn begynnelsen, sier den nyslåtte Ås-rektoren.

Styret mener Rice er den rette til å lede arbeidet med å videreutvikle og realisere NMBUs ambisiøse strategi som bærekraftuniversitetet, sier styreleder Siri Hatlen i pressemeldingen NMBU sendte i formiddag.

Rektoren ansettes i et fireårig åremål fra 1. august i år.

Var unntatt offentlighet

Sittende rektor Sjur Baardsen, dekan Ågot Aakra, dekan Anne Cathrine Gjerde, professor Erling Olaf Koppang og en mannlig søker unntatt offentlighet hadde søkt jobben.

Rice var altså søkeren unntatt offentlighet.

På direkte spørsmål om hvem som først tok kontakt med hvem når det gjaldt rektorstillingen ved NMBU, om det var Rice selv eller universitetet som gjorde det første fremstøtet, svarer Rice følgende:

— Det var mange diskusjoner frem og tilbake.

— Hvem kontaktet hvem først?

— Det er ikke så nøye, svarer en hemmelighetsfull Rice.

— Jeg trives veldig godt med gjennom ledelse å kunne bidra til videre utvikling av høyere utdanning og forskning. Etter å ha gått noen runder med meg selv, konkluderte jeg med at det er sjelden man får slike muligheter som dette, og at når slike først kommer, må man bare gripe dem, sier Rice.

Prorektor Nina Waaler vil fungere som OsloMet-rektor fra Rice går av og fram til ny rektor er ansatt av universitetsstyret ved OsloMet.

«There's a time for everything», sier Rice i en avskjedsvideo til studenter og ansatte, publisert på OsloMets nettside.

Sittende rektor ønsket fortsette — takker studenter i takkebrev

Sjur Baardsen sier til Khrono at han har gratulert Rice.

— Som jeg har sagt tidligere ønsket jeg å fortsette. Styret ønsker det annerledes. Curt Rice er en fin kar. Jeg har ringt og gratulert ham tidligere i dag.

Fra høsten går Baardsen inn i en professorstilling igjen.

— Nå skal jeg skal tilbake til en stilling som professor i skogøkonomi.

I en e-post til studentene ved NMBU takker Sjur Baardsen dem for innsatsen. Om Rice skriver han:

«Han er en flink kar, og jeg er ikke i tvil om at han vil tilføre NMBU noe nytt. Så jeg benytter anledningen til å gratulere ham. Selv hadde jeg veldig lyst til å fortsette, men universitetsstyret ville det annerledes».

Deretter skriver Baardsen at studentene har fått ufortjent mye kritikk, og viser til at studentene ved NMBU har fått til mye i løpet av to vanskeligere år. Han ber dem holde ut, til tross for det dystre som kom fram under SHoT-undersøkelsen.

Baardsen fortsetter med å nevne at NMBU under hans tid har forbedret virksomhetsmålene fra Kunnskapsdepartementet, og at NMBU scorer best på 6 av 14 av disse.

«Ingen andre universiteter er i nærheten av å gjøre det samme. Så smykk deg gjerne med at du studerer ved det universitetet som leverer best i hele Norge!», skriver Baardsen i sitt takkebrev.

Utsatte fristen

Fristen for å søke rektorjobben ble i mars utsatt med litt over én måned.

«Arbeidsutvalget ser at det er behov for mer tid til å gjennomføre rekrutteringsprosessen. Søknadsfristen er forlenget til 6.april», skrev styreleder Siri Hatlen til Khrono 4. mars.

I samme sak gjorde tillitsvalgte det klart at de ikke hadde fått være med i arbeidsgruppen som skulle rekruttere ny.

Styreleder Siri Hatlen har ikke besvart Khronos henvendelser i dag.

Powered by Labrador CMS