Minneord

Dan Olweus (1931 - 2020)

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dan Olweus døde brått den 20. september i sitt hjem i Bærum. Han er allment anerkjent som mobbeforskningens grunnlegger, og som en verdensledende ekspert på området.

Dan Olweus ble født i Nässjö, Sverige. Han tilbrakte mesteparten av sin yrkesaktive karriere i Bergen og var tilknyttet Universitetet i Bergen (UIB) i nærmere 50 år, de siste årene som professor emeritus. Han var også tilknyttet Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, ved Norwegian Research Centre (NORCE) i en periode, som nå har ansvaret for å tilby Olweus programmet mot mobbing i skolen.

Dan Olweus var en pioner innen mobbeforskningen og gjennomførte verdens første vitenskapelige undersøkelse av mobbing i Sverige i begynnelsen av 1970 årene.

Dan var en pioner innen mobbeforskningen og gjennomførte verdens første vitenskapelige undersøkelse av mobbing i Sverige i begynnelsen av 1970 årene. Dette ble etterfulgt av den første systematiske evalueringsstudien av et antimobbetiltak i Bergen på 1980 tallet. Tiltaket, som var forløperen for det som senere har blitt kalt Olweusprogrammet mot mobbing, viste seg både i denne og senere effektstudier å ha meget positive effekter. Programmet har blitt innført i flere andre land inkludert Sverige, Litauen og ved 8000 skoler i USA. . Hans definisjon av mobbing som gjentatt negativ atferd fra ett eller flere individ rettet mot et individ som har vanskelig for å forsvare seg, har hatt enorm innflytelse, og hans bok som utkom 1992 er oversatt til 25 språk.

Dan Olweus har mottatt en rekke priser for sitt arbeid inkludert Nordisk Ministerråds Folkehelsepris (2002), to priser fra den amerikanske psykologforbundet for fremragende bidrag (2011, 2012) og Christieprisen i 2018. Dan var lidenskapelig opptatt av å stoppe mobbing og hjelpe barn som ble utsatt for slike systematiske overgrep. Han var videre en ekstremt dedikert og uredd forsker som satte svært høye kvalitetskrav til seg selv og andre. Som hans kolleger har vi hatt stor glede og nytte av hans fagkunnskap og pågangsmot, og blitt inspirert av hans høye faglige standard. Dan holdt seg imponerende ung til sinns og var i stand til å jobbe for fullt helt til det siste.

Dan var kjent som en meget dyktig jazzpianist og spilte mer enn gjerne for kollegaene i lystige lag. Han har vært aktiv som jazzpianist i flere grupper og ga i 2005 ut CD-en «Dan Olweus and friends play jazz standards». CD-en ble belønnet med terningkast 5 i Bergens Tidende.

Dan var en meget sosial person som hadde stor glede av å bli kjent med nye mennesker, danse og fortelle spennende historier fra et svært innholdsrikt liv. Vi er takknemlige for tiden vi fikk sammen med Dan, og vil savne ham både faglig og sosialt.

Kollegaer ved Psykologisk fakultet, UIB og Regionalt kunnskapssenter for barn og unge og Norce.

Powered by Labrador CMS