Sara Danius i 2017. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons
Sara Danius i 2017. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Litteraturprofessor Sara Danius er død

Professor. Den tidligere sekretæren for Svenska Akademien ble 57 år gammel.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var lørdag familien til Sara Danius fortalte at forfatteren og litteraturforskeren er død etter å ha vært kreftsyk i lang tid.

Danius ble behandlet for brystkreft, men fortalte i programmet Skavlan tidligere i år at hun hadde hatt tilbakefall.

– Jeg ble helt fortvilet. Det første jeg tenkte var at jeg ikke skulle få se min sønn vokse opp, tanker som gjør forferdelig vondt, sa Sara Danius i programmet, sitert av Aftonbladet og gjengitt av Aftenposten.

Rystet av trakassering

Dødsfallet ble kjent bare to dager etter at årets nobelpris i litteratur ble kjent. Det ble i år delt ut to priser, for både 2018 og 2019. Prisene gikk til Olga Tokarczuk og Peter Handke.

Grunnen er at prisen ikke ble delt ut i fjor, er et Svenska Akademien var rystet etter at 18 kvinner, under metoo-opprøret, fortalte i Dagens Nyheter at de var blitt utsatt for seksuell trakassering av en mann med bånd til Svenska Akademien.

Mannen var kulturprofilen Jean-Claude Arnault, mannen til et av medlemmene av Svenska Akademien. Han ble senere dømt dømt til to og et halvt års fengsel for to voldtekter

Bakgrunnen var en dyp intern konflikt i Svenska Akademien som ble kjent i løpet av #metoo-opprøret høsten 2017. 18 kvinner sto frem i november 2017 og hevdet å ha blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann med nære bånd til Svenska Akademien. Dette viste seg å være kulturprofilen Jean-Claude Arnault ektemannen til ett av medlemmene i Akademien. Han ble senere dømt til to og et halvt års fengsel for to voldtekter.

Trakk seg fra Svenska Akademien

Flere medlemmer av Akademien trakk seg i protest. I april i fjor trakk også Sara Danius seg som sekretær for Svenska Akademien. Hun var den første kvinnen som ble valgt til posten.

– Jeg har besluttet å forlate min plass i Svenska Akademien, stol nummer syv, som en gang var bekledd av den første kvinnen som ble valgt inn i Akademien, Selma Lagerlöf. For meg har det vært en ære å få sitte i hennes stol, skrev hun i en pressemelding den gang.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS