Debatt Martine Gjerde

Er jeg mer smittsom enn andre?

Noen ganger er det nødvendig å komme med oppfordringer om å ta hensyn eller å gå i frivillig karantene, men denne oppfordringen bør gå til alle og ikke bare til studentene, skriver Martine Gjerde.

Martine Gjerde tar en mastergrad i folkehelsevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Jeg er student i Oslo, har deltidsjobb og jeg gleder meg til å reise hjem å feire jul med familien min. Nå undrer jeg meg hvordan kommuneoverlegene på Nordvestlandet mener at jeg er mer smittsom enn andre på min alder. Jeg jobber som nattevakt, reiser frem og tilbake fra jobb når nesten ingen andre reiser, handler tidlig om morgenen, har kun online undervisning og er hjemme hele dagen. Jeg er hjemme hele dagen fordi jeg ikke har så mye å gjøre. Det er ensomt for tiden. Jeg har nesten ingen å være sammen med. Enda så mener de at jeg er smittsom. Jeg sier ikke at jeg ikke kan være det, men jeg vil at de skal tenke på alle andre som kan være mer smittsom enn meg som også skal hjem til jul. Nemlig personer som ikke er studenter.

Tall fra SSB viser at det er cirka 35 prosent av aldersgruppen 19-24 år som studerer og cirka 15 prosent i aldersgruppen 25-29. Det er altså langt flere som ikke er studenter. Mener de at disse ikke kan ta med seg smitte hjem? Dette kan være personer som jobber i butikk, reiser i rushtiden, har barn som er utsatt for smitte i barnehage eller skole og som rett og slett er eksponert for flere smittesituasjoner enn mange studenter. Jeg forstår at steder med få smittetilfeller ikke har lyst å få mer smitte, men da syns jeg de må være klar og tydelig på hvem de gir anbefalinger til. Sannsynligvis så kommer studenter, lærere, sykepleiere, ingeniører og butikkmedarbeidere til å reise hjem til jul, sammen. De sitter kanskje på samme tog, samme fly og kanskje noen til å med velger å reise i samme bil. Er en av disse smittet er det ikke nok å kun sette studenten i frivillig karantene før testsvarene har kommet.

Kan ikke noen gå frem å sette et godt eksempel og anbefale alle som reiser om å ta hensyn, fremfor og atter en gang være de som bidrar til å gjøre det enda vanskeligere for en allerede utsatt gruppe?

Martine Gjerde, student

Jeg kan skjønne at det er lett å nå ut til eller skylde på studenten. Det har de aller fleste gjort siden august, men i vår aldersgruppe er det altså ikke bare studenter. Kan ikke noen gå frem å sette et godt eksempel og anbefale alle som reiser om å ta hensyn, fremfor og atter en gang være de som bidrar til å gjøre det enda vanskeligere for en allerede utsatt gruppe?

Denne kanskje harmløse oppfordringen kan gjøre det enda vanskeligere for mange å velge om de i det hele tatt skal reise hjem. Det er sikkert ikke hensikten med anbefalingen, og jeg håper ikke at vi har kommuneoverleger som ikke ønsker ensomme studenter velkommen hjem til jul - kun fordi de ikke kan være i karantene i ti dager, fordi de bare kan være hjemme i sju. Dette mens den ferdigutdanna kameraten kan dra hjem i fire dager, med like stor sannsynlighet for å ta med seg smitte. Eller skal de ta fra alle muligheten om å dra hjem - om de ikke kan ti dager i karantene? Det håper jeg virkelig ikke.

Noen ganger er det nødvendig å komme med oppfordringer om å ta hensyn eller å gå i frivillig karantene, men denne oppfordringen bør gå til alle og ikke bare til studentene. Jeg håper selvsagt at alle som velger å reise hjem til jul uansett hvor de reiser, tar hensyn. At de ikke flyr fra gård til gård for å hilse på alle sammen, men i stedet begrenser sosial kontakt som vi ellers har fått anbefalinger om.

Så vær så snill å kom med anbefalinger som gjelder alle som kommer fra områder med høy smitte og ikke la dette bare gå ut over studenter som har det vanskelig nok fra før.

Powered by Labrador CMS