krig

Et tredje universitet fryser Israel-avtalene sine

Nord universitet kunngjør at det «kommer til å avholde» seg fra å bruke utvekslingsavtalene det har med to israelske universiteter. 

Hanne Solheim Hansen, rektor ved Nord universitet, mener det ikke finnes noen unnskyldninger for de israelske overgrepene mot den palestinske sivilbefolkningen.
Publisert

Nord universitet har hatt to avtaler med utdanningsinstitusjoner i Israel: Haifa Universitet og Ben-Gurion Universitet i Negev.

Nå er begge avtalene fryst. Universitetet melder på nettsiden sin at avtalene ikke har vært i bruk som følge av krigen og at de heller ikke vil bli brukt fremover. 

«Vi kommer til å avholde oss for å ha aktivitet på disse avtalene inntil videre», står det på nettsiden.

De legger til at Nord universitet ikke kommer til å lage nye avtaler med israelske universitet «inntil videre».

Rektor Hanne Solheim Hansen har ikke vært tilgjengelig for å kommentere saken.

Ikke akademisk boikott

Avgjørelsen til Nord universitet kommer etter at OsloMet og Universitetet i Sørøst-Norge har fryst og avsluttet sine avtaler. 

Styret ved OsloMet valgte å fryse en utvekslingsavtale med Universitetet i Haifa og bestemte at det skal ikke inngås nye samarbeidsavtaler med israelske universiteter og høgskoler.

Universitetet i Sørøst-Norge valgte å si opp begge sine utvekslingsavtaler med Universitetet i Haifa og Hadassah Academic College i Jerusalem.

Begge har vært tydelige på at dette ikke skal regnes som en akademisk boikott. 

Leder av Forskerforbundet ved Nord universitet, Per Jarle Bekken, forteller at ledelsens uttalelse ikke har vært innom fagforeningene til diskusjon. Han stiller spørsmål ved prosessen fram til denne avgjørelsen. 

— Burde ikke ledelsen ha diskutert dette med styret, slik man gjorde ved OsloMet, spør Bekken. 

Ingen utveksling

Nord Universitet har tidligere opplyst til Khrono at avtalen de har med Universitetet i Haifa brukes av studentene på Fakultet for sykepleie og helsevitenskap. Siden 2019 har 25 sykepleiestudenter fullført sin utveksling, mens 11 studenter som egentlig skulle reise, trakk seg som følge av pandemien. 

Avtalen med Ben-Gurion Universitet i Negev var av nyere dato da Khrono var i kontakt med Nord universitet i november. Derfor hadde heller ingen brukt avtalen ennå. 

Begge avtalene er mobilitetsavtaler.

Universitetet opplyste den gang at all planlagt aktivitet til Israel våren 2024 er satt på pause i henhold til regjeringens reiseråd.

Leder av Studentorganisasjonen Nord, Simen August Randen, er fornøyd med avgjørelsen. 

— Jeg er glad for at universitetet har et bevisst forhold og tør å ta stilling, sier Randen. 

Blir møtt med sinne

OsloMet-styrets beslutning om å fryse en utvekslingsavtale med Universitetet i Haifa og ikke inngå nye samarbeidsavtaler med israelske universiteter og høgskoler, har vakt oppsikt i Israel. 

Selv om OsloMet selv ikke kalte det boikott, ble beslutningen beskrevet som den første akademiske boikotten av et israelsk universitet i israelsk presse. Mest av alt ble vedtaket møtt med sinne og skuffelse.

Rektor ved Universitetet i Haifa, Ron Rubin, sa til Khrono i forrige uke at han ikke har hørt et eneste ord fra norske universiteter. 

— En gang ville et belgisk universitet boikotte oss, og vi ble sendt en rekke spørsmål som de ville ha svar på før de tok beslutningen. Da kunne vi presentere vår side av saken. Men det er noe veldig uvitenskapelig ved beslutningen her. Forskere skulle jo ta beslutninger basert på bevis, og ikke på denne måten, sa Rubin til Khrono.

Powered by Labrador CMS