student

Færre nordmenn studerer i utlandet

Antallet norske studenter i utlandet synker. Nedgangen startet før koronapandemien, og har fortsatt de to siste årene, ifølge Lånekassen.

Det er 3 000 færre norske studenter som tar et semester i utlandet nå, sammenlignet med før pandemien. På bildet ser man glimt at Austin Lavender fra Tennessee i Amerika som var på utveksling til Norge.

19.300 nordmenn får støtte fra Lånekassen til å studere i utlandet dette studieåret. Det er det laveste tallet siden 2008–2009, sett bort fra koronaåret 2020–2021.

– Korona er en åpenbar grunn, men nedgangen startet før det, sier administrerende direktør Morten Rosenkvist i Lånekassen.

Svak norsk krone, usikkerhet knyttet til Brexit, samt urolige tider i verden kan også ha virket inn, tror han.

14.000 av dem tar hele graden sin i utlandet, mens 5.300 tar ett eller to semestre utenlands. For to år siden, før koronapandemien brøt ut, var det 15.400 norske gradsstudenter og 8.300 norske utvekslingsstudenter i utlandet.

Storbritannia er fortsatt norske studenters favorittland, men det har vært en klar nedgang. I år studerer 3.800 nordmenn i Storbritannia, mot 5.500 i 2013–2014. Også Danmark og USA opplever nedgang. Det samme gjør Australia, men det henger sammen med strenge innreiserestriksjoner på grunn av koronapandemien.

Fra neste høst er det innført et ekstra stipend til å dra på utveksling til Brasil, India, Kina, Sør-Afrika, Japan eller Sør-Korea. Norge samarbeider med disse landene om forskning og utdanning.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS