koronatiltak

Flere høgskoler og universiteter anbefaler og krever bruk av munnbind

Høyskolen Kristiania og OsloMet oppfordrer til bruk av munnbind. Ved Høgskolen i Østfold og Universitetet i Oslo krever de bruk i enkelte undervisningssituasjoner.

Rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne Krumsvik, skriver i ettermiddag at han vil oppfordre alle studenter og ansatte om å bruke munnbind på campus om de ikke kan holde en meters avstand.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert)

Under regjeringens pressekonferanse fredag klokken 14, kom det frem at de anbefaler bruk av munnbind på kollektivtransport i Indre Østfold, i Oslo og på kollektivreiser til og fra Oslo.

De anbefaler også blant annet bruk for arbeidstakere som jobber i nærkontakt med andre, der man ikke kan unngå ansikt til ansikt-kontakt tettere enn én meter.

Men allerede fredag morgen gikk rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, ut på Twitter og meldte at Høgskolen i Østfold kommer til å innføre bruk av munnbind uavhengig av hvilke råd Folkhelseinstituttet og regjeringen kom med på pressekonferansen.

HiØ-rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, vil ha bruk av munnbind ved Høgskolen i Østfold.

Rektoren skrev at det innføres bruk av munnbind der man ser at enmetersregelen sannsynligvis ikke kan overholdes, og trekker frem undervisningssituasjoner som ferdighetstrening og laboratorievirksomhet som eksempler på dette.

Vil anmode noen om å bruke munnbind ved OsloMet

Jelsness-Jørgensen fikk umiddelbart støtte fra både rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, og rektor ved OsloMet, Curt Rice.

— Klokt! skriver sistnevnte, som tidligere i sommer kom med et utspill om at han ønsket det samme: at studenter skulle bruke munnbind under forelesninger, og oppfordret myndighetene til å vedta påbud.

Fredag ettermiddag varsler OsloMet at de vil anmode studenter og ansatte om å bruke munnbind i undervisnings- og arbeidssituasjoner hvor en meters avstand ikke lar seg gjøre.

— Vi vil sørge for munnbind til alle studenter og ansatte i de undervisnings- og arbeidssituasjonene der én meter avstand ikke lar seg gjøre, sier rektor Curt Rice i en pressemelding.

«Studenter og ansatte vil få direkte informasjon om det dersom munnbind anbefales i forbindelse med deres studie- og arbeidssituasjon», skriver universitetet på sine nettsider.

Stølen: — Planlagt i et halvt år

Ved Universitetet i Oslo har det vært planlagt bruk av munnbind ved helseutdanninger som odontologi og medisin i et halvt år, ifølge UiO-rektor Svein Stølen.

På telefon til Khrono forteller Stølen at det er viktig å få frem at planene gjelder for enkelte undervisningsinstitusjoner.

På Det odontologiske fakultet sine egne nettsider står det at studenter skal bruke munnbind i fellesarealer hvor studenter og pasienter oppholder seg sammen.

I tillegg skal de brukes i forelesninger som avholdes i Geitmyrsveien, skriver de.

Oppfordrer til bruk ved Høyskolen Kristiania

Fredag ettermiddag varsler også Høyskolen i Kristiania at de oppfordrer studenter og ansatte til å bruke munnbind på campus, i situasjoner der det oppleves som vanskelig å holde en meters avstand.

«For eksempel på vei inn eller ut av forelesninger», skriver høyskolen på sine hjemmesider.

Rektor Arne Krumsvik opplyser at de har bestilt vaskbare tøymunnbind som de vil få levert i løpet av neste uke, men at de allerede mandag vil ha et antall engangsmunnbind til utdeling.

Karolinska innfører munnbindbruk

Natt til fredag meldte Khrono at rektor ved Karolinska Institutet (KI), Ole Petter Ottersen, anbefaler bruk av munnbind ved Karolinska.

— Kunnskapen om hvordan viruset sprer seg i samfunnet øker hver dag og det er gjort store fremskritt bare de siste månedene. Vår strategi for hvordan vi skal kunne åpne campus ved Karolinska Institutet hviler på dette, skriver Ottersen i sin engelskspråklige blogg.

(Saken er oppdatert 20.28 den 14. august med ny info fra OsloMet)

Powered by Labrador CMS