rekordmange nye studenter

Flere studenter står uten mulighet for å få studentbolig

Rekordmange har fått studieplass til høsten, dermed minker også studenters sjanse for å få plass i studentboliger.

Siden 2011 har antall studenter som ikke har tilgang på studentbolig økt med 53.690.

Publisert Oppdatert

Årets studentboligundersøkelse fra Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at det kun er plass til 14,75 prosent av studentene i landets studentboliger. Det skriver NSO i en pressemelding.

Dette er en nedgang fra i fjor, og betyr at 232.885 studenter ikke har tilgang på studentbolig. Siden 2011 har antall studenter som ikke har tilgang på studentbolig økt med 53.690.

I dag er det rundt 40.000 studentboliger driftet av Studentsamskipnader rundt om i landet.

NRK omtalte saken i en nyhetssak først.

Har vurdert dekningsgrad

Leder i NSO Tuva Todnem Lund

Mange studenter bor ikke i studentbolig, og derfor er heller ikke målet for hvor mange studentboliger høyere enn at 20 prosent av studentene skal kunne få bolig.

Nytt for årets undersøkelse er at studentene og studentsamskipnadene sammen har gjort en vurdering av nettopp denne dekningsgraden ved de enkelte studiestedene.

Dekningsgraden vurderes som god ved 21 av 53 studiesteder.

— Med dagens studenttall mangler det 14.342 studentboliger for å nå vårt nasjonale mål om en dekningsgrad på minst 20 prosent. Målet er en del av ungdomskravet og har støtte fra alle ungdomspartiene. Til tross for en historisk satsning på studentboligbygging fra regjeringen har 85 prosent av studentene ikke tilgang på studentbolig, sier Tuva Todnem Lund, leder av NSO i pressemeldingen.

— Systemet står stille

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier til NRK at det går «riktig vei», selv om dekningsgraden er lav.

— Dette er den nest høyeste dekningsgraden på 10 år, så det går riktig vei selv om det svinger litt ned akkurat i år, sier Asheim.

Det er bygget 17.000 nye boliger siden 2013 i følge statsråden. Allikevel blir dekningsgraden lavere, ettersom antallet studenter øker for hvert år. Særlig det siste året har antallet økt kraftig, noe Asheim tror skyldes pandemien.

– Vi bevilger studentboliger hvert eneste år, og det tar jo litt tid å bygge det som alt annet. Derfor har vi hatt en høy takt hvert år, og det kommer vi til å fortsette med, sier Asheim til NRK.

Men det går i flere tilfeller svært sakte i prosessen med å bygge nye studentboliger. Både Norsk studentorganisasjon og Asheim mener det blant annet skyldes lange behandlingstider i kommunene, skriver NRK.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Ønsker tilskudd til vedlikehold

Også Tuva Todnem Lund i NSO viser til lange prosesser når det gjelder boligutbygging. Hun mener man trenger en bedre plan for å bygge ut raskere.

«Studentsamskipnader har tilbudt bolig for studenter siden 50-tallet. Det er behov for å oppgradere disse, slik at bygningsmassen blir ivaretatt», skriver NSO.

Det er ofte mindre kostbart for samskipnadene å rive gamle bygg, for så å bygge nye.

— Studentsamskipnadenes boliger skal være attraktive for studenter å bo i, og da må staten også bidra med midler til å oppgradere gamle studentboliger. Det må komme tilskudd til å oppgradere studentboliger! Det er viktig at vi som samfunn tar vare på det vi har, også i et miljøperspektiv. For å få til dette kan vi ikke la studentene ta regningen alene, sier Lund.

Powered by Labrador CMS