frafall

Fortsatt mange studenter som faller fra

Årets tall er litt bedre enn fjoråret, men fortsatt er det kun 67,5 prosent som fullfører utdanningen sin innen åtte år.

— Det er fortsatt over 30 prosent som ikke fullfører, noe som er svært uheldig for både enkeltindividene og oss som samfunn, sier Andreas Trohjell, leder av Norsk studentorganisasjon
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kun 67,5 prosent fullfører utdanningen innen åtte år, viser den årlige rapporten «Gjennomføring ved universiteter og høyskoler» fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Årets tall er bedre enn fjorårets, men Norsk studentorganisasjon (NSO) mener dette fortsatt er for dårlig gjennomføring.

— Det er positivt at vi går i riktig retning, men dette må ikke bli en hvilepute for oss. Det er fortsatt over 30 prosent som ikke fullfører, noe som er svært uheldig for både enkeltindividene og oss som samfunn, sier Andreas Trohjell, leder av Norsk studentorganisasjon i en pressemelding.

Mener studiestøtten bør økes

NSO mener det store frafallet er et tydelig tegn på at studiestøtten til studentene må økes. De viser til SSB-rapporten «Studenters økonomi 2013-2018» der det slås fast at en økt stipendandel fører til at flere studenter står på eksamen.

— For å sikre høyere gjennomføring må studenter ha en studiestøtte som er høy nok til at de kan fokusere på studiene framfor deltidsjobben, sier Trohjell.

NSO er også bekymret for studiekvaliteten i den nye digitale studiehverdagen, og undrer seg på om dette vil gi utslag i økt frafall i årene fremover.

— Vi har fått en ny virkelighet, og denne virkeligheten må ikke føre til at vi mister enda flere studenter på veien. Digitalisering av forelesninger er ikke nok for å få et godt digitalt læringsmiljø. Dette ansvaret må utdanningsinstitusjonene ta på høyeste alvor, sier Trohjell.

Ap forventer tiltak

Medlem av Stortingets utdannings- og forskningskomité, Nina Sandberg (Ap) mener det er bra at noen flere førstegangsstudenter fullfører.

— Men frafallet er fortsatt for stort, og problemet vil bare øke med den politikken regjeringen fører. Vi er midt i en krise, men regjeringen kjører business as usual, skriver hun i en epost til Khrono.

Hun viser til at dagens økonomiske situasjon har medført rekordmange nye søkere til høyere utdanning.

— Vi i Arbeiderpartiet vil at alle skal kunne bruke denne muligheten for å bygge kompetanse, men da trengs et krafttak for bedre studiekvalitet og å få flere gjennom høyere utdanning, skriver hun.

Sandberg skriver at Arbeiderpartiet forventer at statsråden nå legger fram tiltak for bedre undervisningskvalitet, tettere oppfølging av studentene, bedre studentvelferd, og krisestøtte til studenter med inntektssvikt, «i stedet for å fortsette å bruke studentene som salderingspost».

Powered by Labrador CMS