Ingen bør hindre studenter som trenger det fra å ta opp litt høyere lån for å nå 1,5G, skriver sentralstyrekandidat Gard Løken Frøvoll. Foto: Rebekka Opsal

Mens NSO-leder Mikalsen maler fanden på veggen, forsøker jeg å oppnå 1,5 G i studiestøtte

Studiestøtte. Jeg mener bare at det er galt å holde studentene som gissel mens man som studentpolitiker snakker om andeler fremfor summer, skriver Gard Løken Frøvoll.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom vi frikobler lån og stipend vil alle studenter få større frihet og kjøpekraft. Flere vil være fulltidsstudenter, og færre vil være avhengige av hjelp hjemmefra. Det er trist om Norsk studentorganisasjon-leder Håkon Randgaard Mikalsen ikke ønsker dette for studentene han representerer.

Når et flertall av studentmassen enten er positive eller avventende til om de selv ville benyttet seg av økte lånemuligheter, blir det helt feil av mindretallet å nekte alle andre muligheten.

Gard Løken Frøvoll

For en tid tilbake beskrev jeg en endring av studiestøtten som sikrer at alle studenter oppnår 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (1,5G) i studiestøtte umiddelbart, mens stipendet forblir like høyt som i dag. Håkon Randgaard Mikalsen responderer på dette med å hevde at jeg vil «ofre stipendet for økt studielån». Dette er en svært gjennomskuelig stråmannsargumentasjon, som svært få studenter vil la seg forlede av.

Man ofrer selvfølgelig ikke stipendet når stipendsummen er uforandret. Det eneste man ofrer er tanken om at stipendandel er viktigere enn stipendsum. For studenter med kortere fartstid i studentpolitikken enn både Mikalsen og undertegnede, vil fokus på andel fremfor sum virke veldig fjernt. Alle som har betalt husleie vet at man betaler i summer, og ikke i andeler. På samme måte som deltidsarbeidende studenter får utbetalt lønnen sin i summer, og ikke i andeler.

Dersom man fra høsten 2019 ga studentene muligheten til å søke om fullt lån og stipend etter min ordning, ville de fått utbetalt 145.000 i året. Dette er nesten 30.000 mer enn studenter får utbetalt i dag. Stipendet ville i første omgang vært identisk med dagens stipend, nemlig 46.500 kr. Dette tilsvarer at stipendet utgjør en tredel av total studiestøtte, som er det flertallet i NSO sitt sentralstyre mener stipendandelen skal være.

Jeg mener NSO skal jobbe for å øke stipendet ytterligere, gjerne så høyt som mulig. Jeg mener bare at det er galt å holde studentene som gissel mens man som studentpolitiker snakker om andeler fremfor summer. Jeg håper NSO har selvtillit nok til å fortsette kampen for høyere stipend, selv om studentene får utbetalt 1,5G i året.

Videre refererer Mikalsen til en undersøkelse foretatt av Sentio på oppdrag fra NSO og Universitas fra 2015. Undersøkelsen tok for seg 1000 studenter, og handlet om hvorvidt studentene ønsket å ta opp høyere studielån for å øke total studiestøtte. 44 prosent takket nei til denne muligheten. 23 prosent takket ja, mens 33 prosent svarte «både og» eller «vet ikke».

Mikalsen forsøker å bruke disse tallene vil å vise at mitt forslag har lav støtte, men i realiteten viser tallene det motsatte. 56 prosent er enten veldig positive eller avventende til forslaget mitt. Når et flertall av studentmassen enten er positive eller avventende til om de selv ville benyttet seg av økte lånemuligheter, blir det helt feil av mindretallet å nekte alle andre muligheten.

Det er viktig å huske at alle studenter skal ha muligheten til å fortsette som i dag, med dagens lån og stipend. Men man bør ikke hindre andre i å ta opp høyere studielån, bare fordi man selv ikke ønsker å benytte muligheten.

Ikke alle har foreldre som kan gi støtte økonomisk. Ingen bør hindre studenter som trenger det fra å ta opp litt høyere lån for å nå 1,5G. Dette må være opp til studenten selv, og for mange er det tvingende nødvendig. Det handler om lik rett til utdanning.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS