Karolinska institutet

Fryserfeil ødela tiår med forskning. Alarmfunksjon sviktet

Dagen før juleferien sviktet nitrogentankene med flere tiårs forskningsprøver. Alarmer som skulle sendes til ansatte, gikk aldri ut. 

I et labratorie på campus Flemingsberg har en fryserstans fått fatale følger.
I et labratorie på campus Flemingsberg har en fryserstans fått fatale følger.
Publisert Oppdatert

Mellom 22. og 23. desember ble tilførsel av frysende nitrogen til kryogeniske tanker avbrutt på grunn av systemsvikt på Karolinska institutet, melder The Guardian. Det gjelder tanker i Neo-bygget på campus Flemingsberg. 

Prøvene som blir lagret på tankene, skal ha en temperatur på -190 grader celsius. De kan gå uten tilførsel av nitrogen i fire dager, og ble i dette tilfellet stående uten nitrogen i fem dager. Derfor ble prøver fra flere institusjoner ødelagt. 

Karolinska institutet skriver på nettsidene sine at det skal sendes en automatisk alarm til registrerte eiere av tankene dersom de ikke får nitrogen. En systemfeil i alarmen gjorde at det ble sendt e-post, men ikke SMS, til eierne av tankene. 

Det forteller Elisabeth Raschperger, som er forsker og senior labansvarlig på Neo. 

Ifølge Raschperger har det vært flere falske alarmer fra fryserne og tankene i forkant. Alarmleverandøren inspiserte systemet i 2023 og ga godkjennelse til videre bruk i november. 

Bare forskning ble rammet

Matti Sällberg, som er dekan for Karolinska institutet sitt sør-campus, sier at dette skjedde på verste tenkelige tid i Sverige, nemlig i julen. Dermed er det tenkelig at ikke alle ansatte hadde e-posten tilgjengelig. 

 En intern etterforskning er satt i gang. 

— De som er hardest rammet av dette er leukemi-forskerne, som har prøver fra så mye som 30 år siden, sier Sällberg. 

Hendelsen er politianmeldt, men Sällberg sier det er for å dekke alle muligheter. Foreløpig er det ingen indikasjon på at noe kriminelt har skjedd. Prøvene var kun til forskning, så det er ingen pasienter som blir påvirket av feilen med nitrogen-tankene. 

Renholder flippet bryter

Ifølge Sällberg er det ikke foretatt noen offisiell verdivurdering, men at det lett er snakk om prøver for flere millioner kroner. The Guardian skriver at noen medier mener det er snakk om 500 millioner svenske kroner. 

I USA skjedde det juni i fjor noe lignende. På Rensselaer Polytechnic Institutte i New York ble det ødelagt prøver for over en million amerikanske dollar da en renholder skrudde av en fryser som lagde en irriterende pipelyd. Et skilt i nærheten forklarte hvordan man skulle få vekk pipingen, men på grunn av en lesefeil skrudde renholderen heller en bryter helt av. 

Det førte til søksmål mot renholderens arbeidsgiver, som universitetet mente burde lært opp sine ansatte bedre. Den gang var det snakk om prøver som måtte holdes ved -80 grader celsius, og at de ble ødelagt forstyrret over 20 år med forskning. Det skrev BBC.

Powered by Labrador CMS