Debatt

Hjelp oss å skape levende campus

Studentledere ber universiteter og høgskoler ta i bruk studentfrivillige for å skape levende campus landet rundt.

Rektor Curt Rice tester ut studentfrivillig tilbud ved studiestart på daværende Høgskolen i Oslo og Akershus. Studentledere ber universiteter og høgskoler satse mer på krafta fra de studentfrivillige for å skape levende campus.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjære alle dere som nå planlegger studiestart. Vi vet dere har mange viktige beslutninger og hensyn som skal tas når dere nå planlegger for en litt annerledes høst. Norsk studentorganisasjon og Norges studentidrettsforbund har en bønn til dere om at dere bruker studentfrivillighetens kraft og verdi til å skape levende campus.

Vi er bekymret. Størsteparten av vårens undervisning har foregått digitalt, campus har stått tomme, idrettsanlegg har vært stengt, og foreningslivet har vært satt på vent. Ensomme studenter har fått snudd studiehverdagen på hodet. De siste ukene har flere høyskoler og universitet vært usikre på hvordan høstens undervisning vil se ut. Med 260.000 studenter og omfattende smittevernstiltak, forstår vi at det er en krevende planleggingsøvelse dere står overfor.

Statsrådene Guri Melby og Henrik Asheim er også bekymret. Høstens nye studenter har allerede fått beskjed om at fadderukene i sin opprinnelige form er avlyst. Hvordan vil dette påvirke frafallet? Vi vet at tilhørighet, fysisk aktivitet og nettverk gjør trivselen som student bedre. Fornøyde studenter fortsetter å studere – og tar eksamen.

Mylderet av aktiviteter som tilbys i regi av studentfrivilligheten er avgjørende for mange av oss. Fagutvalg handler om mer enn å lese bøker, kor handler om mer enn å synge og studentidrett handler om mer enn å holde seg aktiv. Det handler om tilhørighet, samhold og rett og slett om å få venner.

Når høstsemesteret starter er det viktig at landets nye studenter får møte foreningene, klubbene og lagene som allerede finnes, og muligheten til å skape nye. Studietiden handler derfor om mer enn fysiske forelesninger. For med et tomt campus er det vanskelig å skape et yrende foreningsliv.

Veien dit begynner når dere til høsten åpner dørene til høyere utdanning igjen. Da er det viktig at disse dørene blir åpnet fysisk, at vi studenter kan samle oss og engasjere oss. Vi ønsker å skape nye tilbud som gjør at vi får nye venner på kjøpet – uten å måtte ha på høretelefoner, stirrende inn i en skjerm. Som tidligere år trenger vi at dette legges til rette for, så skal vi sørge for at det gjøres med riktig avstand og store nok mengder antibac.

Vi håper dere ser studentlivet for mer enn bare pensum og undervisning. Åpner dere campus så skal vi love å gjøre det levende!

Powered by Labrador CMS