Statsråd Iselin Nybø (til venstre) og Anne Husebekk er uenige om innholdet i samtalene de hadde om UiTs vurderinger av mulig utdanningssamarbeid på Helgeland. Bildet er fra UiTs 50-årsjubileum. Foto: Kunnskapsdepartement

UiT-rektor etter møte med departementet: «Håper å slippe å oppleve dette flere ganger»

Nord. Svært anstrengt tone i dialogen mellom UiT Norges arktiske universitet og Kunnskapsdepartementet om utdanning på Nesna.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg vil ikke kalle det en instruks, men en sterk anmodning, sa Anne Husebekk, rektor ved UiT – Norges arktiske universitet til Forskerforum, etter at det kom fram at Kunnskapsdepartementet hadde gitt henne beskjed om å holde seg unna Nesna.

Fakta

Studiestedsstruktur ved Nord universitet våren 2019

Konstituert rektor, nå rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen presenterte sin rapport onsdag 24. april.

Rapporten foreslår at dagens ni studiesteder gjøres om til to campuser, tre studiesteder og to utdanningssteder med nett- eller samlingsbaserte tilbud.

Forslaget fra rektor Solheim Hansen om studiestedsstruktur ble behandlet første gang i Nord universitets styre 30. april. Rapporten er nå sendt på høring.

26. juni gjorde styret et vedtak. Nesna og Sandnessjøen avvikles som studiested, mens Namsos ble skjermet.

I mai sendte SV-representanter inn et representantforslag til Stortinget.

30.september var det høring, og komiteen har frist til 5. november med å leve innstilling i saken. Debatten i Stortinget er planlagt 12. november.

UiT Norges arktiske universitet er blitt invitert av ulike parter på Helgeland for å diskutere mulighetene for å etablere nye utdanningstilbud, etter at Nord universitet tidligere i år vedtok å legge ned lærerutdanningen på Nesna og sykepleierutdanningen i Sandnessjøen.

«Svært ubehagelig»

Nå viser e-post Klassekampen har fått tilgang til at tonen var svært anstrengt, og at UiT-rektoren opplevde Kunnskapsdepartementets opptreden som «svært ubehagelig» i et fellesmøte for norske universitetsrektorer der Kunnskapsdepartementet var tilstede i august.

«Det er ikke greit (svært ubehagelig) å bli instruert foran rektorkollegaer fra 8 universitet, og jeg håper å slippe og oppleve dette flere ganger», heter det i e-posten Husebekk sendte departementet etter møtet, som Klassekampen har fått tilgang til.

Det har tidligere kommet frem at UiT på møtet fikk beskjed av departementets representanter om å ikke dra til Nesna.

Kunnskapsdepartementet beklaget i e-postsvar til Husebekk, som bekrefter en anstrengt tone på møtet: «Kjære Anne. Først vil jeg bare beklage at samtalen vår utviklet seg slik den gjorde», heter det i e-post sendt 26. august, signert «Rolf og Knut», som er avdelingsdirektør Rolf Larsen og ekspedisjonssjef Knut Børve.

Skarp kritikk

Minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, har måttet tåle skarp kritikk i saken, og er blitt beskyldt for å gripe inn i universitetets selvstyre.

— Departementet har opptrådt klokt og uryddig, sier leder i Universitets og høgskolerådet, Dag Rune Olsen. Til Klassekampen kaller han departementets håndtering for «høyst uortodoks».

Nybø har på sin side avvist kritikken.

I et innlegg i Khrono skriver statsråd Nybø at de ikke har bedt UiT om å la være å vurdere nye undervisningstilbud på Helgeland.

«Vi har ikke instruert styret ved UiT i denne saken», skriver Nybø. Ifølge statsråden står UiT nå «fritt til å vurdere sin studiestedsstruktur». Hun legger også til: «Jeg er åpen for dialog dersom de har et ønske om å overta eiendomsmassen og virksomheten på Nesna».

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS