Debatt ●  Hjelle, Shaker og Aarseth

Hva må til for at norske institusjoner kutter samarbeid med Israel?

Må det et folkemord til for at norske institusjoner skal kutte det akademiske samarbeidet med israelske universiteter?

Siden at israelske bomber på ny begynte å falle over Gaza, har det blitt gjennomført store demonstrasjoner over hele verden. Her er demonstranter samlet på Colombia University i New York 12. oktober.
Siden at israelske bomber på ny begynte å falle over Gaza, har det blitt gjennomført store demonstrasjoner over hele verden. Her er demonstranter samlet på Colombia University i New York 12. oktober.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Slik situasjonen ser ut i dag vil krigen i Gaza, dersom Israel ikke stoppes, i beste fall ende med etnisk rensing av de 2,3 millioner menneskene som lever der, og i verste fall ende i et folkemord. Etter Hamas sitt angrep 7. oktober har Israel klart og tydelig gått inn for en kampanje for å fjerne Gazas befolkning på den ene eller andre måten. Dette gjør Israel med moralsk, økonomisk og militær støtte fra Vesten, selv om noen vestlige regjeringer har gitt tam kritikk mot deler av krigshandlingene.

Folkerettsbrudd i denne skalaen blir dessverre ikke stoppet med tam kritikk, men ved bruk av boikott, økonomiske og militære sanksjoner. Den palestinske kampanjen for akademisk og kulturell boikott av Israel (PACBI) har siden 2004 krevd at akademia verden over kutter samarbeid med israelske institusjoner for å presse Israel til å endre sin politikk overfor det palestinske folk. PACBI er en del av den internasjonale bevegelsen for Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner (BDS), en bevegelse som har støtte fra alle palestinske partier, fagforeninger og den store majoriteten av sivilsamfunnet i Palestina.

Flere norske universiteter og høyskoler driver med forskningssamarbeid og utveksling med israelske universiteter. Dette bidrar både til å hvitvaske Israels okkupasjon og krigsforbrytelser, og det hjelper okkupasjonsmakten å utvikle bl.a. olje- og gassindustri som brukes til å finansiere bombene som slippes over befolkningen i Gaza nå.

Tusenvis av akademikere verden over har allerede signert oppropet om akademisk boikott av Israel. Tidligere i år stemte American Anthropological Association for å støtte BDS-bevegelsen i kampen for frihet og rettferdighet, samtidig som lingvistorganisasjonen GLOW avlyste sin planlagte konferanse ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem og Ben Gurion universitetet i Negev.

Etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022 frøys norske universiteter og høyskoler alt samarbeid med russiske institusjoner. Vårt og BDS-bevegelsens krav er at norske universiteter og høyskoler fryser alt av forskningssamarbeid og utvekslingsavtaler de har med israelske institusjoner, helt til Israel:

  1. Opphever okkupasjonen av Vestbredden, Gaza og Golanhøydene

  2. Anerkjenner de arabisk-palestinske statsborgerne av Israel sin rett til fullstendig likhet for loven; og

  3. Respekterer, beskytter og promoterer retten alle palestinske flyktninger har til å returnere til sine hjem og eiendommer som erklært i FNs resolusjon 194/1948

Må det et folkemord til for at norske universiteter og høyskoler kutter samarbeid med israelske institusjoner?

Powered by Labrador CMS