Debatt tellef solbakk raabe

Innlysende eksempler på selvplagiat

– Om min lesning er for overfladisk, får Runar Bakkens redaktører gjøre en grundigere jobb.

Tellef Solbakk Raabe (bildet) har kritisert forfatter og dosent emeritus, Runar Bakken, for selvplagiering.
Tellef Solbakk Raabe (bildet) har kritisert forfatter og dosent emeritus, Runar Bakken, for selvplagiering.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Runar Bakken skriver i et debattinnlegg i Khrono 18.02.2022 at jeg har lest ham for overfladisk: han er «Skyldig [i selvplagiering] ved en feil­tagelse».

Først vil jeg presisere at jeg ønsket en generell debatt rundt den minste av de akademiske syndene. Når Bakken nå avviser hele saken, ser jeg behov for å bli konkret.

Bakken vedkjenner at to av 12 kapitteloverskrifter i hans «Alle vil leve lenge, men ingen vil bli gamle» (2018) og «I løvens gap» (2022) er like. Han skriver videre at

«[O]m noen av de samme tanke- og argumentasjons-rekkene, eller at to av de vel 110 underoverskrifter i« I løvens gap» skulle kunne gjenfinnes i begge av disse bøkene, er det fordi det er Runar Bakken som har skrevet I løvens gap i forlengelse av den forrige boken.»

Problemet er ikke gjenbruk av snedige titler eller formuleringer, men innholdet i kapitlene. La meg gi noen eksempler. Underkapitlene «Har du lyst, har du lov, men …» og « … men har du vett, lar du være» går igjen i begge bøker (se s. 205 – i «Alle vil leve lenge… «, og 162 – i «Løven…»).

Med unntak av små språklige revideringer er innholdet i disse tre sidene identisk.

Begge bøker har med overskriften «Alderdom er ikke det samme som sykdom», og også disse underkapitlene er identiske med unntak av små språklige endringer. «Helseatferdens firkløver og levende begravde klasser» er også nært identisk i begge bøker. De konstruerte kasusene «Ingeborg» og «Peder» går igjen i begge bøker, uten at dette bemerkes.

Jeg kunne fortsatt, men lar enhver nysgjerrig leser eller redaktør lese begge bøkene etter hverandre. Med det sagt vil jeg gjøre det klart at mesteparten av «Løven …» virker som upublisert og nytt materiale. Det er dog uredelig å kopiere flere sider med tekst uten å referanseføre dette. Dette er innlysende eksempler på selvplagiat.

Om min lesning er for overfladisk, får Bakkens redaktører gjøre en grundigere jobb.

Følg flere debatter i akademia på Khronos meningsside

Powered by Labrador CMS