debatt

Internasjonale forskere og Hellestveit i debatt onsdag

— Det må gå an å snakke om dette uten å bli stemplet som fremmedfiendtlig, sier UiS-rektor Klaus Mohn. Debatten om internasjonaliseringen av norsk akademia skal tas et skritt videre.

Oslo 20211217 – Årets navn akademia, Cecilie Hellestveit. Foto: Siri Øverland Eriksen
Publisert Oppdatert

Internasjonaliseringen av norsk akademia – hvor går veien videre?

Det navnet har debatten som skal arrangeres på Påfyll i Stavanger førstkommende onsdag fått.

På gjestelisten finner vi blant annet fjorårets vinner av Årets navn i akademia, Cecilie Hellestveit, og rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn.

Førstnevnte kom for alvor i fokus da hun i fjor høst stilte spørsmål ved økningen av utenlandske forskere ved norske utdanningsinstitusjoner.

Uttalelsene hennes utløste en større debatt om internasjonalisering og akademisk ytringsfrihet, og Hellestveit møtte mye kritikk.

Da NBMU-rektor Curt Rice gikk ut i Khrono og meldte at pressen burde vurdere ikke å sitere Hellestveit, ble det virkelig fyr i teltet. Rice, som selv er født og oppvokst i USA, beklaget senere uttalelsene sine.

Opplyst samtale

Curt Rice' rektorkollega i vest, Klaus Mohn, som også fikk rettet søkelyset mot seg i fjor høst, da han lot organisasjonen Klimarealistene få holde lanseringsarrangement i UiS' lokaler i Stavanger, sitter i panelet. Han var også en av tre nominerte til Årest navn i akademia 2021.

Vi arbeider ikke bevisst med å skipe til arrangement som skaper blest rundt universitetet, men når muligheten byr seg, går vi ikke av veien for å gjøre det

Klaus Mohn, rektor ved UiS

Nå ser han frem til å delta i det han selv kaller en svært viktig debatt.

Det kan oppstå visse utfordringer ved internasjonalisering i akademia, mener Klaus Mohn.

— Som vanlig så handler det for Universitetet i Stavanger om å bidra til en opplyst samtale om et viktig tema. Vi må anerkjenne at internasjonaliseringen av akademia i Norge er et viktig virkemiddel for kvalitetsarbeidet innenfor utdanning, forskning, innovasjon og samfunnskontakt.

— Samtidig kan man ikke utelukke at dersom internasjonaliseringen går for raskt eller dersom den blir for omfattende, så kan det også oppstå visse utfordringer, sier Mohn til Khrono, før han legger til:

— Det må gå an å snakke om dette uten å bli stemplet som fremmedfiendtlig eller uten å bli kansellert.

Kom i stand på Twitter

Det er Universitetet i Stavanger, sammen med Khrono og KÅKÅ kverulantkatedralen, som arrangerer debatten.

Etter at Khrono delte ut prisen for Årets navn i akademia like før jul, blusset «Hellestveit-saken» opp igjen, særlig i de sosiale mediene, som for eksempel Twitter.

Og det var nettopp på Twitter at ideen om en debatt begynte å vokse frem, forteller Klaus Mohn.

— Kort fortalt så foreslo en ansatt ved UiS at vi skulle invitere Cecilie Hellestveit til Stavanger. Ideen var såpass god at jeg nærmest var irritert for ikke å ha kommet på den selv, humrer Klaus Mohn, som også, to dager før debatten på onsdag, skal arrangere et stort internt arrangement ved universitetet om det samme temaet; internasjonalisering i akademia.

— Dette vil også være åpent for allmennheten, understreker rektoren.

— Vanskelig debatt

Mohn er stolt over at det er nettopp Stavanger som er vertsby for debatten til uka.

Foruten han selv og Cecilie Hellestveit, er de andre debattdeltakerne professor ved UiS, Ulrich Dettweiler, professor og forsker ved UiS, Rune Todnem By og forsker 2 ved Institutt for samfunnsforskning, Ingvild Reymert.

— Jeg er veldig glad for å ha blitt invitert, sier sistnevnte til Khrono.

Reymert er enig med Klaus Mohn i at internasjonaliseringsdebatten er en viktig, men også vanskelig debatt.

— Det er ofte sterke meninger, mens hva vi faktisk vet om internasjonalisering av norsk akademia ofte får mindre plass, sier Reymert.

— Det er ofte sterke meninger, mens hva vi faktisk vet om internasjonalisering av norsk akademia ofte får mindre plass, mener Ingvild Reymert.

— Som forsker på høyere utdannings- og forskningspolitikk håper jeg derfor å kunne vise til hva forskingsfeltet sier om internasjonalisering av forskning, og hva vi ikke vet, legger hun til.

Klaus Mohn sier avslutningsvis at internasjonaliseringsdebatten passer godt inn i UiS' strategiske mål om å være et åpent og inkluderende universitet.

— Vi arbeider ikke bevisst med å skipe til arrangement som skaper blest rundt universitetet, men når muligheten byr seg, går vi ikke av veien for å gjøre det, sier Mohn.

Forventer saklig debatt

Rune Todnem By er blant dem som har vært kritisk til at Cecilie Hellestveit ble kåret til Årets navn i akademia 2021 av Khrono. Professoren ser frem til debatten neste onsdag.

— Jeg forventer og tror at det blir en saklig, fremoverrettet og positiv debatt, sier By til Khrono.

Han trekker frem to spørsmål som han karakteriserer som ekstra viktige å løfte frem.

— Det ene er hvorfor det er slik at ikke nok nordmenn søker seg til akademiske stillinger ved norske institusjoner. Det andre er hvorfor mange av de som søker taper i kampen mot utenlandske søkere.

— De utenlandske forskerne som får jobb ved norske institusjoner er jo bare en del av et arbeidsmarked. De søker seg inn på en norsk stilling ved en norsk institusjon, og konkurrerer på premisser som er dannet av norsk politikk og strategi, poengterer By.

Han minner om at internasjonaliseringsdebatten har pågått over flere år, og at det til tider har vært harde fronter.

— Det er bra at vi nå får løftet dette skikkelig opp.

Lie: — Få folk opp av skyttergravene

Khrono-redaktør Tove Lie, som altså er en av arrangørene av debatten, skal også være til stede i Stavanger neste onsdag.

— Hva ønsker du som redaktør å få ut av å være med å arrangere en slik debatt?

— Et av Khronos viktigste samfunnsoppdrag er å skape og legge til rette for debatt. Det kan gjøres på mange måter, og ikke bare i skrift gjennom Khronos spalter. Som avis ble vi også utfordret til å bidra til denne debatten i Stavanger, og jeg takket ja på Twitter før jul. Nå er jeg glad for at dette blir noe av, sier Lie.

Khrono vil strømme debatten direkte til alle sine lesere denne onsdagskvelden.

— Jeg både håper og tror at vi gjennom dette panelet får folk opp av skyttergravene i det som har vært en tøff og tilspisset debatt, og at man nå klarer å få en konstruktiv diskusjon og samtale rundt hvor internasjonaliseringen bør og kan føre akademia i årene framover, sier redaktør Tove Lie.

Powered by Labrador CMS