ntnu

Karakterpraksis stopper utveksling for Venja

Venja Vågens karakterer i statsvitenskap ødelegger for utvekslingsstudier i psykologi.

Venja Vågen har jobbet hardt på psykologistudiet, blant annet fordi hun ønsker å kunne reise på utveksling. Nå ser det ut til at det ikke blir noe av.

Venja Vågen studerer profesjonsstudier i psykologi ved NTNU. Hun er nå student på det andre året, og planen var å reise på utveksling til Nederland til neste år. Det setter karakterene hun fikk i helt andre fag nå en stopper for.

NRK skriver at Vågens karakterer i statsvitenskap, som hun studerte før hun begynte psykologistudiene, trekker ned snittet hennes. Selv om hun har gode karakterer i psykologi, var det andre studenter som ble prioritert av NTNU.

Før hun søkte, hadde studenten snakket med veilederen sin, og fått beskjed om at å få plass i Groningen skulle gå fint, siden hun har gode karakterer.

Overraskelsen var derfor stor da hun fikk epost fra NTNU med beskjed om at hun ikke er nominert til utvekslingsplass.

Annen praksis ved UiO

– Instituttet mitt var like overraska som meg. Da jeg tok kontakt med internasjonal seksjon forklarte de at de beregner karaktersnittet mitt ut fra alle karakterene, ikke bare de på psykologistudiet, sier Vågen til NRK.

NTNU svarer at de regner karaktersnitt utifra alle beståtte eksamener. Noen annet ville krevd manuell utregning, og ville tatt for lang tid. NTNU fikk inn 1780 søknader om utveksling i vår.

Men Universitetet i Oslo (UiO) gjør det på en annen måte. Der er det mulig å fjerne element som ikke er relevante før karaktersnitt blir regnet ut. Det betyr at Vågen trolig ville kunne reist på utveksling dersom hun hadde vært UiO-student. Hadde hun tatt bachelorgrad i statsvitenskap ved et annet universitet enn NTNU, ville heller ikke karakterene blitt tatt med når karaktersnitt skulle regnes ut.

Vil reise likevel

Vågen planlegger å reise til Nederland likevel. Samboeren hennes har studieplass der, så nå er planen hennes å være med og følge løpet ved NTNU fra avstand.

– Men jeg mister muligheten til å studere ved et universitet i et annet land, og til å få stipend fra NTNU. Jeg er sjokkert over at de gjør det sånn her og jeg føler meg veldig alene i denne saken.

Nina Moxnes er fungerende leder for internasjonal seksjon ved NTNU. Hun sier til NRK at NTNUs praksis har vært oppe til diskusjon flere ganger, men at alle fakultetene har blitt enige om den nåværende ordningen.

– Det kan være vanskelig å bestemme hvilke emner som inngår i en grad. En skjønnsmessig vurdering kan da slå litt ulikt ut, og vil gi en feilmargin, sier Moxnes.

Hun sier også at søknader om utveksling behandles sentralt ved NTNU, mens andre universitet, som UiO, gjør dette fakultetsvis.

– Det kan skje at studenter ikke nomineres til utveksling når de søker til steder med begrensning på antall plasser. Vi forsøker å forhandle til oss flere utvekslingsplasser, men det går ikke alltid.

Powered by Labrador CMS