Astronauter

Kinesisk romfarts­sjef banket opp forskere i fylla

Forskerne ønsket ikke å anbefale romfartssjefen til Det internasjonale astronautiske akademiet i Stockholm. Det fikk konsekvenser.

En kinesisk Long March-2F Y12-rakett på vei opp fra Jiuquan i Gobi-ørkenen den 17. juni, med tre astronauter ombord, som Kinas første bemannede oppdrag for å bygge sin romstasjon.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En toppsjef i Kinas romprogram er suspendert etter at han banket opp to forskere i fylla. Forskerne ligger fortsatt på sykehus en måned etter hendelsen.

Romfartsorganisasjonen CASC har startet en gransking av hendelsen. CASC opplyser at den 57 år gamle styreformannen i deres investeringsavdeling, Zhang Tao, «slo noen etter å ha drukket».

Mannen skal ha invitert to høyt respekterte forskere på middag i Beijing for en måned siden for å be dem anbefale ham til Det internasjonale astronautiske akademiet i Stockholm, der de to er medlemmer.

Da de sa at de nettopp hadde møtt 57-åringen og ikke kjente godt nok til arbeidet hans, ble han kranglete og forsøkte å slå dem.

Forskerne, 85 år gamle Wu Meirong og 55 år gamle Wang Jianan, ønsket å gå, og Zhang og hans folk fulgte dem til Wangs leilighet. Videoopptak viser at Zhang slo ned de to forskerne i heisen. De ligger fortsatt på sykehus.

Morselskapet CASC har fått kritikk etter hendelsen. Selv om både bilder og detaljer fra hendelsen er blitt kjent, ba selskapet fredag sine ansatte om ikke å snakke om saken.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS