gradsforskrift

Konservativt, sier UiS-studenter om jussopprop

De har dårlige argumenter, sier jusstudent i Stavanger om bergensstudentenes opprop mot flere masterpogram i rettsvitenskap.

Omlag 70 studenter begynner hvert år på bachelorprogram i rettsvitenskap ved Universitetet i Stavanger. Nå ønsker både studenter og universitet å kunne tilby mastergrad i rettsvitenskap.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen har over 1700 personer undertegnet oppropet «Nei til å endre gradsforskriften», som Khrono har omtalt.

Men mens studenter ved universitetene som i dag tilbyr integrert masterutdanning i rettsvitenskap virker å være skeptiske til at flere skal kunne tilby master i rettsvitenskap, er stemningen annerledes i Stavanger. Universitetet i Stavanger (UiS) tilbyr i dag bachelorprogram i rettsvitenskap, og er en av utdanningsinstitusjonene som har sagt at de ønsker å tilby masterprogram dersom gradsforskriften blir endret.

Kan ta master i Bergen

Amalie Berg er en av 70 førsteårsstudenter på bachelorprogram i rettsvitenskap ved UiS. Hun sier til VG at studentene i Stavanger har de samme lærebøkene og mange av de samme foreleserne som ved UiB og UiO.

— Det er ingen mangel på kompetanse her. Vi synes de som står bak underskriftsaksjonen fremstår som svært konservative, sier Berg.

I dag har bachelor-studenter ved UiS forrang på 11 master-plasser i Bergen, dersom de ønsker å ta full jussutdanning.

Berg forteller at dette gjør at mange av studentene tar opp igjen fag fra videregående, for å kunne konkurrere også i Samordna Opptak.

– Det er meningsløst at jusstudenter skal bruke tid og krefter på gym og naturfag, sier hun.

Mener oppropet har feil premiss

UiS starter til høsten et masterprogram i forretningsjuss.

— Veien til et masterstudium i rettsvitenskap er da relativt kort basert på den faglige jusskompetansen UiS har i dag, har UiS-rektor Klaus Mohn tidligere sagt til Khrono.

Til VG sier han at underskriftskampanjen, som ble startet av UiB-student Jennifer Brunkow, legger til grunn at spesialiserte mastergradsprogram vil bli likestilt med dagens master i rettsvitenskap.

— Dette er ikke riktig, sier Mohn.

Ved UiS er intensjonen en generell mastergrad, som skal dekke alle fagfelt innen jussen.

Som Khrono har skrevet, ønsker også BI og Universitetet i Agder å tilby masterprogram i rettsvitenskap. Også Nord universitet snuser på ideen.

Til Stortinget i mai

Selv om oppropet altså møter motstand, har ikke Brunkow endret mening.

– Hvis det å være konservativ er å ta bevisste valg for å bevare en god juristutdanning i Norge, kaller jeg gjerne meg selv konservativ, sier hun til VG.

Den såkalte styringsmeldingen, som egentlig har navnet «Styring av statlige universitet og høgskoler» skal behandles i Stortinget i vår. Foreløpig dato er 18.mai.

Powered by Labrador CMS