Debatt ● Ruth Brenk

Kutt, oppsigelser og attraksjonen i offentlig sektor

Hvorfor skal man fortsatt jobbe i offentlig sektor når man kan tjene mer penger i privat sektor for samme risiko og samme pensjon?

— Med dagens innstrammingstiltak oppheves de tidligere uskrevne reglene i offentlig sektor. Dette gjør staten svært lite attraktiv som arbeidsgiver, mener forfatteren. Ved Institutt for lærerutdanning ved NTNU har det nå gått ut tilbud om sluttpakker.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Tidligere var det slik at selv om du tjente mindre i offentlig sektor enn i privat sektor, hadde du tre avgjørende fordeler:

1) Et gunstig boliglån
2) En god pensjon
3) Det var praktisk talt umulig å bli sagt opp

Med det lave rentenivået inntil nylig, var gunstige lån ikke lenger en stor fordel. For øyeblikket er dette kanskje mer interessant igjen. Men med de siste pensjonsreformene er imidlertid ikke pensjonen lenger vesentlig bedre enn i privat sektor. Og med de varslede nedbemanningene ved NTNU og andre institusjoner er også arbeidsgarantien borte. 

Så hvorfor skal man fortsatt jobbe i offentlig sektor når man kan tjene mer penger i privat sektor for samme risiko og samme pensjon? 

Med dagens innstrammingstiltak oppheves de tidligere uskrevne reglene i offentlig sektor. Dette gjør staten svært lite attraktiv som arbeidsgiver. 

Privat sektor skriker etter kvalifisert arbeidskraft. Hvis staten ikke motvirker med attraktive tiltak, er det stor fare for at de ansatte vil se seg om etter andre jobber.

Powered by Labrador CMS