Hvordan kan statsråd Nybø si at avtalen som er grunnlaget for sammenslåinga til Nord universitetet ikke er en avtale som skal oppfylles, spør Siv Mossleth (Sp). Avbildet Nord-rektor Hanne Solheim Hansen under høringen på Stortinget 30. september. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Hvordan kan statsråd Nybø si at avtalen som er grunnlaget for sammenslåinga til Nord universitetet ikke er en avtale som skal oppfylles, spør Siv Mossleth (Sp). Avbildet Nord-rektor Hanne Solheim Hansen under høringen på Stortinget 30. september. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Hva skjer i Stortinget for å beholde en desentralisert høyere utdanning?

Ettervalg. Hvor er Venstres leder, som fikk et snøskred i hodet da rektors innstilling kom? Er hun nedsnødd ennå, spør Siv Mossleth i Senterpartiet, og etterlyser regjeringspartiene i Nesna-debatten etter lokalvalget.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Desentralisert utdanning skal diskuteres på Nesna kl. 15 torsdag 31. oktober av Senterpartiet, SV, Rødt og Ap. Alle de andre partiene glimrer med sitt fravær. Regjeringspartiene har ikke lyst å si noe i panelet på Nesna.

Hvor er FrP sine stortingsrepresentanter fra Nordland som har rast mot nedlegginga av studiesteder i Nesna og i Sandnessjøen?

Hvor er troverdigheten til en regjering som sier at den skal satse på utdanning på Helgeland, men som gjør akkurat det motsatte av hva den sier?

Siv Mossleth

I valgkampen stilte de opp både mot nedleggelsen av studiestedene, og prosessen som førte fram til Nord universitets nedleggingsvedtak.

Hvor er Dagfinn Olsen som nettopp stemte mot nedleggingen av Nesna i fylkestinget? Hvor er Hanne Dyveke Søttar som før valget lovte at hun skulle sørge for at saken ble fremmet for kontroll- og konstitusjonskomiteen? Hvor er FrPs utdanningspolitiske talsperson?

Hvor er KrF som følte seg lurt? Nestlederen i KrF, Ingelin Noresjø, forklarte gang på gang i valgkampen at hun ble lurt i denne saken, men at hun ville jobbe for studiestedet Nesna.

Valget er over nå, og fortvilelsen over å være lurt er glemt, eller gjemt. Hvem som har lurt KrF er fortsatt et spørsmål. Har de drevet utstrakt selvbedrag, eller er det regjeringa og/eller Nord Universitetet som har lurt KrF?

Hvor er Høyre i denne saken? Hva har Høyre-politikerne på Stortinget fra Nordland sagt om nedlegginga av studietilbudene på Nesna og i Sandnessjøen? Ingenting? Er det slik at de som tier samtykker eller orker de ikke å ta kampen? Satser sentrale politikere på å sitte helt stille nederst i båten og la lokale patrioter sloss oppe på dekk uten noen form for hjelp?

Statsministeren fra Høyre er utfordret til å ta grep for å rette opp alle feil og mangler som verserer i denne saken uten at minister Iselin Nybø griper inn. Erna Solberg vil heller ikke si noe, men skyver ansvaret for å svare tilbake til Nybø.

Hvor er Venstres leder Trine Skei Grande som fikk et snøskred i hodet da rektors innstilling kom? Er hun nedsnødd ennå? Under valgkampens partilederutspørring viste regjeringsmedlem Grande for all verden at hun enten ikke vet hva hun snakker om, eller at hun ikke snakker sant, når hun snakker om hvorfor lærerutdanninga på Nesna skal legges ned.

Vet Venstre at statsråd Nybø (V) lar rektoren ved Nord universitetet legge fram faktafeil etter faktafeil?

Hvordan kan statsråd Nybø si at avtalen som er grunnlaget for sammenslåinga til Nord universitetet ikke er en avtale som skal oppfylles? Hvordan kan regjeringa se på at avtalen som poengterer at lokale studiesteder skal opprettholdes og utvikles plutselig ikke gjelder lengre, kun tre år etter den ble inngått? Hvor er troverdigheten til en regjering som sier at den skal satse på utdanning på Helgeland, men som gjør akkurat det motsatte av hva den sier?

Spørsmålene foran torsdagens utdanningskonferanse på Nesna er mange. To dager før konferansen er det fortsatt ingen fra regjeringspartiene som vil stille opp for å svare på hva regjeringspartiene gjør i Stortinget for å beholde en desentralisert høyere utdanning.

Senterpartiet advarte da Strukturmeldingen kom at dette kunne føre til nedleggelser av studiesteder. Senterpartiet fremmet da forslag i Stortinget for å unngå å komme i denne situasjonen Nesna er i nå. Uansett om det var et annet flertall som vant fram den gang, er det ikke tvil om at regjeringspartiene kan hindre nedleggelsen av studiestedet Nesna når saken behandles i Stortinget nå.

Jeg er glad for at saksordfører Marit Arnstad (Sp) skal til Nesna torsdag og svare på vegne av Senterpartiet. Vi mener at både Nesna og Sandnessjøen skal bestå som studiesteder, og vi mener det samme lokalt, på fylkesnivå og i Stortinget!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS