Rektor Svein Stølen takket de nye studentene for at de valgte Universitetet i Oslo under velkomstseremonien mandag 12. august. Arkivfoto: 2018. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vi vil ta vare på dere og utfordre dere

Studiestart. Vi kan ikke gardere oss mot hat og fordommer, men vi vet kunnskap er vårt beste forsvar, sa UiO-rektor Svein Stølen under velkomstseremonien for nye studenter på Universitetsplassen i Oslo.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Velkommen, nye studenter!

Vi vet dere kommer til oss med store ambisjoner. Ambisjoner som ikke handler om dere selv, men om samfunnet. Ambisjoner for den verden vi lever i; at dere vil bidra til noe som er større enn dere selv. Dere vil løse klimakrisen. Bekjempe hat og fordommer. Utvikle nye, alternative energikilder. Gi håp til pasienter som lider av uhelbredelige sykdommer. Bli læreren som ser den ene eleven i klasserommet som trenger litt ekstra støtte for å kunne vokse.

Dere vil forandre Norge og verden til det bedre.

Svein Stølen

Kort sagt: Dere vil forandre Norge og verden til det bedre.

Det er ingen tvil om at vi trenger den innsatsviljen og det ukuelige pågangsmotet dere bringer med dere. Utfordringene samfunnet og verden står overfor er mange, og de venter på svar.

Dette er vårt løfte til dere: Vi skal ta vare på dere, og på deres engasjement og kunnskapstørst. På UiO vil dere møte dyktige medstudenter, undervisere som brenner for faget sitt, den nyeste forskningen, forskere som er verdensledende. Det betyr at vi vil utfordre dere og gi dere muligheter til å vokse. På den måten setter vi dere og samfunnet i stand til å svare på vår tids utfordringer.

Svarene er sjelden hverken enkle eller ukontroversielle. Det betyr at dere i studiene vil bli eksponert for, og vil måtte diskutere, teorier og ideer dere selv kanskje er dypt uenig i. Det betyr at dere vil måtte lære å møte motargumenter og meningsmotstandere. Dere blir ikke skjermet ved UiO, men inkludert i krevende spørsmål, i et mangfold av meninger og i vanskelige diskusjoner som dere uansett vil møte når dere forlater campus.

Vår oppgave er å utdanne og danne - skape en kultur preget av ytringsmot og meningsbrytning, men også av toleranse, vennskap, tillit og forståelse. Hver dag - hele året. Vi kan ikke gardere oss mot hat og fordommer, men vi vet kunnskap er vårt beste forsvar.

Gjennom studier ved Universitetet i Oslo skal dere både få den kunnskapen, den kraften og det motet dere trenger for å være med å endre og forme vårt samfunn.

Den største delen av oppgaven må dere riktignok gjøre selv. Den mest verdifulle læringen skjer når dere engasjerer dere. Når dere diskuterer dere imellom og utfordrer en foreleser. Når dere deltar i et forskningsprosjekt eller når dere undersøker holdbarheten i vedtatte sannheter i en oppgave. Mitt råd til dere er: Vær uredde. Vær lydhøre. Det vil ta dere langt.

Vi skal utfordre, men vi skal også heie og hjelpe dere frem. For vi vet at det kan være krevende, for de fleste også skummelt, å skulle ta fatt på universitetsstudier. Det å stå her på denne plassen vil føles overveldende for mange. Den nye hverdagen venter. Du må finne pensum, få leserutiner, finne et kjent fjes å sitte sammen med under forelesningen, få venner.

Jeg har selv vært der, og jeg syntes selv det var vanskelig. Vanskelig å ta initiativ. Vanskelig å ta kontakt. Jeg gjorde det, og fikk det fint - men jeg kunne vært enda modigere. Tatt kontakt tidligere. Nå vet jeg jo at det ikke bare var jeg som synes det var skummelt. At den jeg tok kontakt med var i samme situasjon, og den jeg tok kontakt med satte stor pris på at jeg tok initiativ.

Derfor er den første tiden ved UiO ekstra viktig. Og derfor er vi så glade i våre fantastiske frivillige faddere som har jobbet hardt for å sette sammen et program for denne første tiden. Bruk det tilbudet! Bli med, engasjer deg, og viktigst av alt: Ikke vær redd for å si «Jeg kjenner ingen her. Jeg synes dette er litt skremmende». Jeg lover dere: enhver vil kjenne seg igjen i det.

Men ikke glem mitt råd når studiestart er over, og hverdagen kommer. Det er ikke minst da det blir viktig å ta kontakt, være inkluderende og raus. Vi skal gjøre alt vi kan for å møte dere på en god måte, men ber dere også være med å skape det læringsmiljøet dere selv ønsker.

Dere er nå studenter ved Norges beste universitet. Tusen takk for at dere valgte oss. Det gjør oss både stolte og glade. Jeg kan love dere at vi kjenner et stort ansvar når dere legger noen av deres beste år i våre hender. Det forplikter!

Vi lover å jobbe hardt for at dere trives; for at dere skal føle dere trygge; for at dere lykkes; for at dere får de kreftene og det motet både intellektuelt og menneskelig som vil gjøre dere i stand til å endre verden til det bedre.

Velkommen til Universitetet i Oslo.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS