Debatt ● Dina Solbakken og Oscar Christopher Husebye

Når skal studentene prioriteres?

Hvis ikke regjeringen snart gjør noe med situasjonen, risikerer vi at høyere utdanning kun blir forbeholdt de med mest ressurssterke foreldre, skriver Høyres studenter.

Det ble en våt studiestart for studentene ved OsloMet. Mange studenter i hovedstaden og de andre storbyene har det økonomisk tøft, skriver kronikkforfatterne.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Tusenvis av unge håpefulle begynner en helt ny hverdag som studenter denne uken. Det kommer til å bli beintøft. Aldri har det vært vanskeligere å få endene til å møtes i de store studentbyene.

Mange studenter har gledet seg til å starte på drømmestudiet denne uken, men det hjelper ikke å ha fått godkjent studieplass når man ikke har et sted å bo. I de største studiebyene er studentboligene fulle for lenge siden. Dette er ikke noe nytt fra de siste årene, likevel blir det ikke bygd nok studentboliger.

Med stigende rente og strømpriser har det private leiemarkedet også tatt av. Studenter må regne med å bruke hele månedsstipendet for husleien, samtidig som matprisene også har økt betraktelig. Det er ikke mulig å få endene til å møtes uten å ha en jobb på siden av studiet. Selv sier universitetene at de ønsker at studentene skal anse studier som 100%, men da sier det seg selv at studenter blir nødt til å jobbe kveld og helg for å få mat på bordet. Dette skaper forskjeller på studenter som må jobbe, og de som får økonomisk hjelp hjemmefra som kan fokusere mer på studiene.

Mange studenter ser seg nødt til å bruke hele sommeren til å jobbe og spare. Hvis man jobber for mye, risikerer man paradoksalt nok å bli straffet for å gå over inntektsgrensa for studenter. En sommer der man jobber hver dag, i tillegg til en deltidsjobb utover året, overskrider fort inntektsgrensa som ligger på 200 000. Da står man plutselig i fare for å miste stipendet. Man kan altså ikke vinne med dagens studentpolitikk.

Når skal Jonas Gahr Støre begynne å se studentene? Regjeringen er glad i å snakke om fattigdom, men de nekter å anerkjenne at en majoritet av studenter lever under fattigdomsgrensa. De fleste bor i trange kollektiv som koster opptil 10 000 kroner i måneden. Regjeringens økte studiestøtte er for lengst spist opp av inflasjonen. NSO anslår at studenter nå går 6400 i minus hver eneste måned, en økning på 600 kroner fra i fjor. Det virker ikke som regjeringen forstår hvor hardt dette rammer studentene.

Høyres Studenter er tydelig på hvordan vi kan prioritere studentene: Vi må bygge langt flere studentboliger, vi må øke inntektsgrensa for studenter, og vi må øke studiestøtten. Hvis ikke regjeringen snart gjør noe med situasjonen, risikerer vi at høyere utdanning kun blir forbeholdt de med mest ressurssterke foreldre.

Vi studenter er lei av å bli nedprioritert. Hvis vi skal være fremtidens sykepleiere, jurister, og lærere trenger vi muligheten til å lykkes, og det får vi ikke med dagens studentpolitikk.

Powered by Labrador CMS