I mai 2018 åpnet Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) nye studentboliger på Kringsjå. Statsråd Iselin Nybø var til stede, sammen med blant annet Oslos ordfører Marianne Borgen (SV). Til høyre for Nybø styreleder i SiO, Vetle Bo Saga, og til venstre daværende leder i Velferdstinget Oslo og Akershus Elisabeth Holien. Foto: Siri Øverland Eriksen

Ville bygge 3400 studentboliger, men fikk bare søknader om 1448

Studentboliger. Landets samskipnader har bare søkt om penger til bygging av 1448 nye studentboliger, mens Stortinget vil bygge 3400. Studentene er skuffet og Marianne Synnes fra Høyre krever handling fra samskipnadene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsdepartementet gir tilskudd til 1448 nye studentboliger på sju ulike steder i landet.

Men Stortinget har bevilget penger til å bygge 3400 studentboliger, 2000 flere enn det samskipnadene så langt har søkt om penger til i år.

Alle studentsamskipnader som søkte om støtte til nybygg i denne runden fikk ja.

Tildelinger til nye studentboliger

Samskipnad Studiested Antall student-hybler
SiMMolde65
SiVoldaVolda74
NNSEOslo162
SiTGjøvik228
SammenFørde19
SiÅsÅs650
NASTromsø250
Totalt1448

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Samskipnadene har på den andre siden søkt om støtte til rehabilitering av 1760 boenheter, men har fått avslag.

— Man har gitt penger til rehabilitering tidligere, og vi er skuffet over at man velger å ikke gjøre det denne gangen, sier styreleder Vetle Bo Saga i Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), til Khrono.

Nybø: — Vurderer ny utlysning til høsten

— Bygging av studentboliger har vært en viktig sak for regjeringen og Venstre i flere år. I år har vi penger til å bygge hele 3400 studentboliger. Det er det høyeste noen gang, sier sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

— I denne søknadsrunden fikk vi kun inn søknader om 1448 nye studenthybler, og vi vil derfor vurdere å ha en ny utlysning til høsten, sier Nybø.

Det er skuffende at studentsamskipnadene ikke har søkt om tilskudd til flere nye studentboliger.

Håkon Randgaard Mikalsen

Skuffa studentleder

— Det er skuffende at studentsamskipnadene ikke har søkt om tilskudd til flere nye studentboliger, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.

Mikalsen sier man trenger en felles innsats fra statsråden, kommunene og studentsamskipnadene.

— Iselin Nybø må få fortgang i rapporten om tilskudd til studentboliger, slik at vi får et regelverk som er tilpasset dagens byggekrav. Når det er på plass må kommunene stille tomter til disposisjon, slik at studentsamskipnadene har et sted å bygge boliger. Da kan studentsamskipnadene søke om tilskudd og starte byggingen av sårt tiltrengte studentboliger, fortsetter Mikalsen.

NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Han trekker fram at i januar 2019 kom det en rapport der en arbeidsgruppe har gjennomgått tilskuddsordningen for studentboliger. Rapporten som nå er på høring, hvor det blant annet blir anbefalt en større endring i tilskuddsordningen, og andre tiltak for å forenkle arbeidet med studentboligbygging.

— Vi krever at statsråd Iselin Nybø gjennomfører endringer i regelverket slik at det vil være mulig å bygge for årets tildelte sum og fortsette den offensive satsningen på studentboliger fremover, sier Mikalsen.

Nei til søknader om rehabilitering

I tillegg til søknader om nye studenthybler kom det inn søknader om støtte til rehabilitering av 1760 boenheter.

— I denne runden har vi sagt nei til å støtte rehabilitering. I utgangspunktet skal studentsamskipnadene dekke vedlikehold selv med leieinntekter. Regelverket begrenser hvilke muligheter vi har til å bruke statlige penger på dette. Min førsteprioritet er å bygge flere studentboliger, sier Nybø.

En arbeidsgruppe har gjennomgått tilskuddsordningen for studentboliger i Norge. Den har hatt som mål å fremme forslag som gjør at de ressursene som er satt av til studentboligbygging brukes effektivt og fremtidsrettet. Forslagene er nå på høring med svarfrist 12. april.

Det betyr at det skal bygges 1 448 nye studentboliger i Tromsø, Molde, Volda, Førde, Gjøvik, Ås og Oslo.

Synnes: — Krever bygging fra samskipnadene

Marianne Synnes er utdanningspolitisk talsperson for Høyre.

— Jeg lurer derfor på hvorfor samskipnadene ikke bygger flere studentboliger når behovet er så stort, spør Marianne Synnes.

Marianne Synnes, Høyre. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Hun trekker fram at de siste årene har det vist seg stadig vanskeligere å holde tempoet i studentboligbyggingen oppe.

Jeg lurer derfor på hvorfor samskipnadene ikke bygger flere studentboliger når behovet er så stort.

Marianne Synnes

— Én grunn til det var at både maksimal kostnadsramme for studentboliger og tilskudd pr. hybelenhet sto uendret mens byggekostnadene økte. Men det har regjeringen nå gjort noe med. Det er nå bestemt at begge satsene (kostnadsramme og tilskudd) skal indeksreguleres én gang i året for å holde tritt med prisveksten. Nå må samskipnadene gå sammen med sine vertskommuner og levere på studentboliger! Studentene trenger et rimelig og forutsigbart boligtilbud, krever Synnes.

Skuffet over at de ikke fikk penger til rehabilitering

En av samskipnadene som denne gangen kun har søkt om penger til rehabilitering er Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

— Det stemmer at vi i denne runden ikke har søkt om penger til nye studentboliger. Men vi søkte om støtte til rehabilitering av rundt 250 gamle boliger, forteller styreleder Vetle Bo Saga.

Han trekker fram at departementet tidligere også har gitt støtte til rehabilitering av studentboliger, og at de derfor er skuffet over at man ikke har gjort det denne gangen.

Vetle Bo Saga er styreleder for Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) for andre på rad. Foto: Siri Øverland Eriksen

— Det er selvsagt at samskipnadene skal stå for det løpende vedlikeholdet, men her er det snakk om studentboliger som rett og slett har gått ut på dato, og trenger totalrenovering. Heller ikke studentboliger varer evig, de har en teknisk levetid. For vår del handler det eksempelvis om studentboliger bygget i forbindelse med OL i Oslo i 1952, sier Saga og legger til:

— Når det gjelder komplekset på Tullinløkka i Oslo har dette eksempelvis ikke fått støtte før, og vi mente det burde kunne kvalifisere til støtte til rehabilitering.

Tidkrevende reguleringsarbeid

— Men hva hindrer dere i å bygge flere nye boliger nå?

— Det er nok ulike årsaker for de ulike samskipnadene rundt omkring i landet. For oss handler mye om at det er tidkrevende reguleringsprosesser i kommunen før tomter blir klargjort, sier Saga.

Han trekker fram SiO sitt prosjekt i Blindernveien der de kjøpte tomta i 2013, men der det først var ferdig vedtatt reguleringsplan fem år senere, høsten 2018.

— Reguleringsplaner er jo først og fremst kommunens bord. Det er altså mange parter som må spille sammen når det skal bygges studentboliger. Vi har jo denne arbeidsgruppen som jobber med regeleverk og betingelser rundt bygging av studentboliger og vi håper det kan gi bedre betingelser, sier Saga.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS