Open Access

Ny norsk avtale om åpen publisering med storforlag

Kunnskapssektorens tjenesteorgan Sikt har signert en ny avtale med Springer Nature som skal gi åpen publisering uten kvoter.

Ny avtale skal sikre både lesetilgang og åpen publisering.

Norske utdannings- og forskningsinstitusjoner er sikret en ny avtale med forlagsgiganten Springer Nature om publisering med åpen tilgang, melder Sikt i en pressemelding.

Avtalen kommer på plass bare dager før den gjeldende avtalen går ut ved nyttår.

Den kommer etter at Sikt, på vegne av institusjonene, har forhandlet i flere måneder med noen av de største forlagene innen vitenskapelig publisering. Tidligere i år ble det signert en ny millionavtale med giganten Elsevier, som går ut 2024.

For andre storforlag — Wiley, Taylor & Francis, Springer Nature og Sage — har situasjonen vært en annen. Også avtalene med disse går ut ved nyttår, og forrige uke kunne Khrono melde at norske utdannings- og forskningsinstitusjoner risikerer å bli stående uten forlagsavtaler som omfatter flere tusen tidsskrifter.

Nå er det altså enighet om ny avtale med ett av disse fire forlagene. De tre andre gjenstår, og norske institusjoner risikerer fortsatt å miste tilgangen til svært mange tidsskrifter.

Overgangsavtaler

Det er snakk om såkalte «publiser og les»-avtaler, som skal sikre lesetilgang for ansatte ved institusjonene og gjøre det mulig for forskerne å publisere med åpen tilgang i tidsskriftene. Avtalene har vært i tråd med Plan S, som krever at all forskning finansiert bak aktørene i Coalition S, inkludert både EU og Norges forskningsråd, skal finansieres åpent.

Det er ment som overgangsavtaler, for å legge til rette for en overgang til åpen publisering. Frist er satt til 2024. I likhet med avtalen med Elsevier, går den nye avtalen med Springer Nature ut 2024.

Spesialrådgiver Nils Andenæs i Sikt fortalte Khrono forrige uke at det i forhandlingene med de fire forlagene har handlet om både pris og begrensninger på publiseringer.

— Du har fortsatt begrensninger fra forlagenes side på hvor mange artikler som hvert år kan publiseres åpent tilgjengelig. De begrensningene ønsker vi ikke å ha i avtalene, sa Andenæs til Khrono.

I tillegg er det ifølge Sikt stilt krav om at det skal være arkivrettigheter til tidligere lisenser.

Skal ha fått innfridd krav

Forrige uke var Springer Nature ordknappe om forhandlingene, overfor Khrono viste en talsperson for forlaget til at de var i pågående samtaler.

Nå skriver Sikt at kravene deres er blitt innfridd av storforlaget.

— Spørsmålet om pris har vært viktig for institusjonene som deltar i avtalene. Vi har sett med bekymring at kostnadsutviklingen ikke er i samsvar med våre budsjetter. Det er gledelig at Springer Nature har kommet oss i møte på alle punkter som er viktige for oss, heter det i en uttalelse fra Johanne Raade, bibliotekdirektør ved UiT Norges arktiske universitet og leder for Sikts forhandlingsråd.

Ifølge Sikt sikrer den nye avtalen åpen publisering uten kvoter og reduksjon i pris for institusjonene.

Powered by Labrador CMS