lærerutdanning

Ny SFO-utdanning i Stavanger

Ny utdanning for studenter som vil bli lærere i skolefritidsordningen.

Universitetet i stavanger skal tilby første bachelorutdanning for studenter som vil jobbe i skolefritidsordningen.
Publisert Oppdatert

Våre naboland i Norden har tilbudt høyere utdanningsgrader innenfor skolefritidspedagogikk i flere tiår, men tilsvarende tilbud har ikke eksistert i Norge.

Fakta

Nye studier ved universitetet i Stavanger fra høsten 2023

Kilde: UiS

Universitetet i Stavanger (UiS) blir først ut med å kunne tilby en bachelorgrad i skolefritidspedagogikk i Norge fra høsten 2023.

— Med denne nye utdanningen fyller vi et helt konkret behov i samfunnet, sier UiS-rektor Klaus Mohn, i en pressemelding fra universitetet.

Dekan Odd Magne Bakke ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora er tilsvarende fornøyd:

— Dette er et kjempeløft for SFO som i aller høyeste grad vil komme barna til gode, sier Bakke.

82 prosent av alle førsteklassinger

150 000 elever, og hele 82 prosent av alle førsteklassingene i Norge, går i dag på en skolefritidsordning (SFO). Evalueringer viser imidlertid at det er stor forskjell når det kommer til kvalitet i de ulike SFO-ene. I tillegg har det vært lite kvalitetsutvikling når det kommer til dette viktige fritidstilbudet.

— Skolefritidsordningen er et tilbud som i alle år har falt mellom to stoler. Nå er det på tide å løfte feltet til det nivået det fortjener, sier universitetslektor Svanaug Lunde ved Læringsmiljøsenteret, UiS, som har hatt en viktig rolle i etableringen av studiet.

— Med det nye studiet bidrar UiS til å sikre at SFO-ansatte i fremtiden har den kompetansen de trenger, slik at de kan være både del av skolen og SFO, og dermed sikre at det er en god sammenheng i hele skoledagen for barna, sier Lunde.

Nett- og samlingsbasert

Det nye studiet skal være nett- og samlingsbasert, noe som gjør det mulig for studentene å kombinere jobb og studier, men som også gjør at man kan ta studiet selv om man ikke bor i området.

At UiS nå skal tilby Norges første utdanning innen skolefritidspedagogikk, er noe praksisfeltet har sett på som svært etterlengtet, og flere har allerede vist stor interesse for studiet.

Rektor Klaus Mohn mener utdanningen er med på å gi SFO nødvendig og fortjent oppmerksomhet.

— SFO er en viktig oppvekstarena, og det nye studiet er et resultat av godt og nært samarbeid med arbeidslivet. Med denne nye utdanningen fyller vi et helt konkret behov i samfunnet, sier han.

— UiS har lang tradisjon for utdanningsforsking og tar med dette en tydelig plass som første tilbyder av en utdanning spesielt rettet mot SFO-ansatte, stadfester Mohn.

Powered by Labrador CMS