rektorjobb

OsloMet har lyst ut rektorstillingen. Flere vurderer å søke

Det kan bli flere interne søkere fra OsloMet og andre institusjoner i Oslo.

Nina Waaler er konsituert rektor ved OsloMet fra 1. august. Hun vil gjerne fortsette og vil søke på stillingen som nå er lyst ut..
Nina Waaler er konsituert rektor ved OsloMet fra 1. august. Hun vil gjerne fortsette og vil søke på stillingen som nå er lyst ut..
Publisert Oppdatert

Etter at tidligere rektor Curt Rice sluttet midt i sin andre periode for å bli rektor ved NMBU er rektorstillingen ved OsloMet nå lyst ut. Søknadsfristen er 28. september og planen er at styret skal foreta ansettelsen 8. desember.

Ny rektor skal ansettes ikke bare for resten av inneværende periode, men helt fram til 31. juli 2027 og med mulighet for enda fire år. Det betyr at den neste rektoren kan få ny tillit i 2027, og dermed sitte i nesten 10 år, helt fram til sommeren 2031.

To prorektorer på søkerlisten

1. august steppet prorektor for utdanning Nina Waaler inn som fungerende rektor og hun fortalte Khrono i sommer at hun kommer til søke rektorjobben.

Waaler har vært prorektor siden 2015 og før det dekan ved Fakultet for helsevitenskap ved OsloMet.

Etter det Khrono erfarer søker også viserektor ved OsloMet, Per Martin Nordheim-Martinsen, rektorjobben.

Nordheim-Martinsen har vært en del av rektoratet ved OsloMet siden august 2019, da han kom fra en stilling som førsteamanuensis ved Forsvarets høgskole. Han har også bakgrunn som forsker blant annet fra Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller.

Viserektor Per Martin Norheim-Martinsen.
Viserektor Per Martin Norheim-Martinsen.

Syvertsen søker ikke

Styreleder ved OsloMet og professor ved Universitetet i Oslo, Trine Syvertsen, var i vår en av favoritt-snakkisene til rektorjobben, men hun har meldt til Khrono at hun har bestemt seg for ikke å søke.

Khrono spurte før sommeren også dekanene ved OsloMet om de vil søke rektorjobben. Dekan Gro Jamtvedt ved Fakultet for helsevitenskap svarte nei, mens de tre andre var i tenkeboksen, men utelukket det ikke. Det gjaldt Sarah Paulson ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, Carl Christian Thodesen ved Fakultet for teknologi, kunst og design og Oddgeir Osland ved Fakultet for samfunnsvitenskap.

Vurderer fortsatt

— Jeg har ennå ikke tatt stilling til om jeg skal søke eller ikke, sier Sarah Paulson nå.

Oddgeir Osland sier fredag at han ikke har bestemt seg.

— Jeg har jo sittet i stillingen som dekan i bare et og et halvt år og har jo en forpliktelse og stor glede av arbeidet her, så dette er uansett en vurdering som også må gjøres i samråd med andre på fakultetet, sier han i en sms.

— Det er en veldig spennende stilling og jeg vurderer å søke, sier Carl Christian Todesen.

Nylig avgått rektor ved Norges musikkhøgskole, professor Peter Tornquist, kan meget vel bli å finne på søkerlisten.

— Jeg har stor respekt for den jobben Curt Rice har gjort ved OsloMet. Han har gjort en veldig fin jobb med å fornye institusjonen og bringe den fram i bevisstheten til mange flere. Det er en spennende institusjon med stort potensiale, sa han til Khrono på forsommeren.

Fredag svarte han Khrono at han fortsatt ikke har tatt stilling til om han skal søke.

Kristiania-ansatte i tenkeboksen

Rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne Krumsvik, har vært nevnt som en aktuell rektorkandidat, men an avviser dette overfor Khrono fredag:

— Jeg har ingen planer om å bruke helga til søknadsskriving. Skal på flytur, svarer Krumsvik på sms.

Prorektor ved Kristiania, og tidligere ansatt i Forskningsrådet og forskningsdirektør ved Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet), Christen Krogh, holder døra på gløtt:

— Alltid hyggelig å være snakkis på denne måten. Jeg synes OsloMet er en veldig viktig institusjon og tipper det vi være mange gode søkere. Ønsker ikke å kommentere utover det, skriver han i en melding.

Tidligere rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Jørn Mortensen og nåværende dekan ved Høyskolen Kristiania svarer slik på sms på spørsmålet om han vil søke:

— Jeg kommer nok ikke til å søke. Men det er en spennende tanke!

Må ha doktorgrad og snakke skandinavisk

Ifølge stillingsutlysningen må den nye rektoren ha doktorgrad, ledererfaring på høyt nivå fra komplekse kunnskapsorganisasjoner, gode relasjonelle ferdigheter og evne til å bygge nettverk. Vedkommende trenger ikke nødvendigvis å snakke norsk, men ha meget god skriftlig og muntlig fremstillingsevne på et skandinavisk språk, samt engelsk.

Dessuten ønsker Oslomet seg en rektor med svært god organisasjonsforståelse og en motiverende, tydelig og resultatorientert lederstil, politisk forståelse, samt evne og vilje til å profilere OsloMet nasjonalt og internasjonalt.

Det går fram av utlysningen at byrået Jefferson Wells, som er en del av Manpower-gruppen, skal hjelpe OsloMet med rekrutteringsprosessen.

Kontroverser i styret

Styret ved OsloMet vedtok før i juni med 7 mot 4 stemmer å lyse ut stillingen som rektor frem til 2027.

Styremedlem Nils Pharo, som er valgt inn av faglig ansatte, fremmet forslag om at ny rektor etter Curt Rice kun skulle ansettes fram til 31. juli 2023. Dette for at OsloMet skulle stå fritt til å velge om universitetet heller skal ha valgt rektor fra 1. august 2023, men forslaget fikk kun stemmene til fire ansatterepresentanter i styret.

Stor forsamling skal grille kandidatene

Styret vedtok også en uvanlig ansettelsesprosess, med et stort rådgivende organ på anslagsvis 70-80 mennesker. Disse skal møte finalistene som et innstillingsutvalg under ledelse av styreleder Trine Syvertsen har plukket ut. De vil få en presentasjon av hver finalist og kan stille spørsmål, før rådene samles og sendes til innstillingsutvalget.

Det rådgivende organet skal bestå av alle fakultetsstyrene, styret ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning, arbeidsutvalget i studentparlamentet, sentralt IDF (organet for informasjon, drøfting og forhandling med fagforeningene) og hovedverneombudet.

Flere har sagt nei

På Khronos runde til mulige søkere i mai, var det flere som var helt klare på at de ikke vil søke rektorjobben ved OsloMet. Daværende prorektor for utdanning ved Universitetet i Oslo, Gro Bjørnerud Mo, svarte at det ikke var aktuelt og at hun gledet seg til å gå tilbake til jobben som professor i fransk.

Oddrun Samdal, som nylig avsluttet sin periode som prorektor for utdanning ved Universitetet i Bergen, opplyste at hun ikke blir å finne blant søkerne, og det samme sa Kenneth Ruud ved UiT. Han var inntil 1. august prorektor for forskning og utvikling ved UiT og er professor i teoretisk kjemi.

Heller ikke Jan Gunnar Winther ved Senter for hav og Arktis kunne tenke seg OsloMet-jobben, men han var tidligere i år blant søkerne til rektorjobben ved UiT.

Utfordrer fra Sverige

Viserektor for digitalisering ved Kungliga tekniska högskolan, eller KTH Royal Institute of Technology, i Stockholm, Jan Gulliksen, utfordret sittende rektor Curt Rice for to år siden og var en av fem søkere til stillingen da.

Gulliksen er en sterk kandidat til rektorstillingen hvis han søker igjen. Da rektoransettelsen ble avgjort i OsloMet-styret i 2019, kom daværende styremedlem Bjørn Smestad med forslag på Gulliksen som rektor, men forslaget falt med 9 mot 2 stemmer. Flertallet i styret sørget for at Rice ble ansatt for en ny periode.

(Saken er oppdatert fredag kl 16.30 med kommentar fra Carl Christian Todesen ved OsloMet)

OsloMets rektorat består fra 1. august av viserektor for FoU Per Martin Norheim-Martinsen, fungerende rektor Nina Waaler og fungerende prorektor for utdanning Silje Bringsrud Fekjær .
OsloMets rektorat består fra 1. august av viserektor for FoU Per Martin Norheim-Martinsen, fungerende rektor Nina Waaler og fungerende prorektor for utdanning Silje Bringsrud Fekjær .
Powered by Labrador CMS