rektorlønn

Påtroppende UiT-rektor går litt opp i lønn og får egen bilavtale

En årslønn på 1,6 millioner kroner og disponible elbil inngår i den nye arbeidsavtalen til påtroppende UiT-rektor, Dag Rune Olsen.

Påtroppende UiT-rektor Dag Rune Olsen går opp noen titusener i lønn når han starter i jobben 1. august.
Publisert Oppdatert

— Det er opp til styreleder å kommentere lønnsnivået. Jeg spilte inn i forhandlingene at jeg helst ville unngå å gå ned i lønn. Utover det hadde jeg ingen krav eller synspunkter på lønna, sier Dag Rune Olsen.

Den tidligere Universitetet i Bergen-rektoren (UiB) tiltrer 1. august sin nye jobb som rektor for UiT Norges arktiske universitet. Veien dit har vært mye omtalt etter at den såkalte «Knudsen-saken» ble kjent, kort tid etter at Olsen fikk UiT-jobben.

I januar i år gikk Olsen av som rektor ved UiB for å unngå habilitetsproblemer rundt den nye stillingen han skal tiltre i Tromsø.

I Olsens arbeidsavtale, som Khrono har fått innsyn i, kommer det fram at Olsen har mottatt en liten lønnsøkning sammenlignet med årslønna ved UiB. For perioden 2021-25 vil Olsen årlig tjene 1,6 millioner kroner.

— Selv om jeg ikke skal være styreleder som jeg var ved UiB, er det noe mer lederansvar i den nye jobben på grunn av enhetlig ledelse, sier han.

Ingen etterlønn

Påtroppende UiT-rektor Olsens lønn er dermed 100.000 kroner lavere enn lønna til påtroppende NMBU-rektor Curt Rice.

Som Khrono har omtalt sikret nyansatt rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Curt Rice, seg i tillegg seg avtale om en retrettstilling etter at åremålet hans går ut. Han er lovet «passende arbeid» kompensert med 70 prosent av rektorlønna, uten at han i dag kan si hva det kan være.

I avtalen til Olsen står det ikke hva den påtroppende rektoren skal gjøre etter åremålsperioden går ut. Verken retrettstilling eller etterlønn er nevnt.

— Jeg har ikke sett behovet for å be om det. Hvis styret ønsker det, har jeg denne stillingen i fire år, og jeg kan søke en ny periode. Jeg har ikke sett behovet for å be om den typen sikkerhetsnett. Det var verken et krav eller oppe til diskusjon , sier Olsen.

Olsen og Rice er like gamle, født i 1962. Dersom de blir sittende i to rektorperioder vil de begge være 67 år når rektorjobbene deres er over. I motsetning til valgte rektorer så har ikke ansatte rektorer automatisk en sabbatsordning med en periode for å oppdatere seg på forskningen sin etter endt rektorperiode. Ansatt rektor er i utgangspunktet en midlertidig åremålsstilling.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Elbil-avtale

Selv om Olsen ikke får etterlønn eller retrettstilling, kan Olsen nyte godt av et annet gode underveis i rektorgjerningen: En egen elbil som kan benyttes i jobbsammenheng.

Olsen har tidligere vært blant rektorene som flyr aller mest. Nå starter han snart i en jobb ved et universitet som har 10 studiesteder på ulike steder, fra Svalbard og Hammerfest lengst nord, til Mo i Rana lengst sør.

Betyr elbil-avtalen at den skal erstatte innenriks flyreiser, som hans forgjenger i rektorstolen, Anne Husebekk, hadde flust av?

— Nei, jeg tror det er umulig å se for seg å kjøre mellom campusene. Det må nok fremdeles være Widerøe som blir brukt, sier Olsen, som poengterer at elbilen vil bli brukt på korte reiser i jobben og ikke kan brukes i privat sammenheng.

Hva slags type elbil Olsen skal kjøre er foreløpig uvisst.

— Det blir nok en av de bilene som allerede er til disposisjon. Jeg hadde en Nissan Leaf i Bergen som jeg kunne bruke til jobbkjøring, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS