Fra 1. januar 2020 tar nåværende USN-rektor Petter Aasen fatt på en ny rektorperiode. Det ser 67-åringen frem til. Foto: Siri Øverland Eriksen

Petter Aasen fortsetter som rektor

Rektor. Petter Aasen er ansatt som rektor for fire nye år ved Universitetet i Sørøst-Norge. Den største motivasjonsfaktoren er at det fortsatt gjenstår en del arbeid med å få etablert UNS som universitet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Aasen fortsetter som rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) når den nye rektorperioden starter 1. januar. Det ble klart på styremøtet på USN i dag, torsdag 21. november.

— Kort fortalt så er motivasjonen for å gå løs på en nye periode at det ennå gjenstår en del arbeid når det gjelder å få etablert USN som universitet, sier Aasen til Khrono.

Fakta

Disse søkte på rektorjobben

  • Petter Aasen (67), Åsgårdstrand. Rektor og professor i pedagogikk
  • Jørgen Almlund (57), Hafrsfjord. Selvstendig næringsdrivende
  • Jarle Tommy Bjerkholt (55), Stavern. Viserektor for forskning, innovasjon og internasjonalisering, USN.
  • Thorbjørn Johan Gaarder (64), Oslo. Chief Credit Officer
  • Egil Trømborg (54), Drammen. Eier av T2B consultancy

Vi er begeistret. Petter Aasen er en leder som kan vise til resultater.

Tore Isaksen

Den 67 år gamle professoren, som har vært rektor sammenhengende i 12 år ved tre ulike og etter hvert fusjonerte institusjoner, konkurrerte med fire andre menn (se faktaboks) om stillingen.

Aasen var rektor ved Høgskolen Buskerud og Vestfold (HBV), og før det rektor ved Høgskolen i Vestfold.

1. januar 2016 ble han rektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge, etter fusjonen mellom HBV og Høgskolen i Telemark, og i mai 2018 fikk altså høgskolen universitetsstatus.

— Rektorperioden som har gått har for det meste gått med til rigging og grunnleggende oppgaver i arbeidet med å bli akkreditert som universitet. Det at vi fortsatt har en vei å gå gjør at både jeg og styret mener at det er en fordel med kontinuitet i ledelsen, sier Aasen.

På spørsmål om han har vurdert å pensjonere seg eller fortsette yrkeskarrieren utenfor rektorkontoret, svarer Aasen at kun det siste har vært et alternativ.

— Jeg har et forskningsprosjekt på gang, og alternativet til å være rektor var å få ryddet mer tid til dette, i tillegg til å veilede doktorgradsstudenter og undervise, forteller Aasen.

Det at vi fortsatt har en vei å gå gjør at både jeg og styret mener at det er en fordel med kontinuitet i ledelsen

Petter Aasen

Begeistret styreleder

— Vi er begeistret, sier styreleder for USN, Tore Isaksen, til Khrono.

Isaksen fortsetter:

— Petter Aasen er en leder som kan vise til resultater. Han kjenner universitetet svært godt, og var den absolutt beste søkeren. Vi er veldig glad for at han takker ja til en ny periode som rektor.

— Noen vil kanskje tenke at det også kan være lurt å få inn nye ledere i den fasen USN er inne i?

— Vi lyste ut stillingen og ønsket oss mange gode søkere. Blant disse var Petter Aasen den beste kandidaten, svarer styrelederen.

Han presiserer at selv om Petter Aasen har sittet i lederstillinger i forløperen til Sørøst-Norge, oppfatter styret det slik at de ansetter ham i sitt andre åremål for dagens universitet.

— Det er jo ganske vanlig at rektorene søker seg et andre åremål – og får det, understreker Isaksen.

— Organisasjonsutvikling og ledelse på dagsorden

Isaksen trekker også fram at selv om USN nå har fått mye på plass etter alle fusjonene og ny status som universitet, så er det også mye som gjenstår.

— Vi ser at Aasen fortsatt slett ikke er ferdig med dette store prosjektet. Mye er på plass, men mye gjenstår også, sier Isaksen.

Han trekker i særlig grad fram behovet for å vektlegge organisasjonsutvikling og ledelse.

— Nå begynner strukturene å falle på plass, så nå er det organisasjonen som skal løftes.

Isaksen understreker at styret virkelig ser fram til fire nye år med Aasen som rektor på USN.

Alder ikke et problem

Petter Aasen er professor i pedagogikk og utdanningsvitenskap, og er fortsatt aktiv forsker ved siden av rektorjobben.

I staten har man plikt til å fratre ved 70 år, men ifølge USN kan dette fravikes hvis arbeidsgiver og arbeidstaker ønsker det.

Styreleder Isaksen har tidligere uttalt til Khrono at han ikke ser at det skal være noe problem at Aasen når aldersgrensen i den kommende rektorperioden.

— Styret mente at det var en god idé at jeg fortsetter som rektor, og da bestemte jeg meg for å gjøre nettopp det. Jeg kommer fortsatt til å kombinere stillingen med noe forskning og veiledning, sier Aasen avslutningsvis.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS