vikingtidsmuseet

Regjeringen åpen for å bruke mer penger på Vikingtidsmuseet

Kunnskapsdepartementet har kvalitetssikret prosjektkostnadene for nytt vikingtidsmuseum. Nye beregninger gjør at regjeringen åpner for å bruke mer penger.

Etter nye beregninger åpner regjeringen opp for å bruke mer penger på et nytt vikingtidsmuseum.
Etter nye beregninger åpner regjeringen opp for å bruke mer penger på et nytt vikingtidsmuseum.

Tidligere i år kom det fram at arbeidet med nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy ikke kan gjennomføres innenfor de økonomiske rammene Stortinget har satt.

Dermed ble prosjektet nedskalert.

Prosjektet er justert for å holde kostnadene under kontroll og for å komme i gang med arbeidet som kreves for flytting av samlingene til nytt bygg.

Ny vurdering

Kunnskapsdepartementet har nå hentet inn en ny vurdering av konsulentfirmaet Atkins for å skaffe best mulig kunnskapsgrunnlag etter beslutning om nedskalering, skriver regjeringen i en pressemelding.

Atkins anbefaler å ta større hensyn til at prosjektet innebærer nybrottsarbeid når det gjelder flytting og sikring av museumsgjenstander.

Avgjørende med god kontroll

– I arbeidet med nytt museum har sikring av kulturskattene fra vikingtiden aller høyeste prioritet. Prosjektet skal gjennomføres, men det er helt avgjørende at vi har god kontroll på kostnadene, , sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

— Når vi skal flytte og sikre nærmere tusen år gamle og svært skjøre gjenstander, må vi være forberedt på at noe uforutsett kan skje. Nå har vi fått råd om å legge inn et større usikkerhetsrom i rammen for prosjektet, og det vil vi vurdere nøye, sier han.

Vikingtidsmuseet åpner dørene i 2026 og blir ifølge museet verdens viktigste formidler av vikingtiden.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS