Debatt ● Angelika Bjørnerud

Regjeringen kaster studentene på gaten

Vi er nødt til å legge til rette for mer effektiv boligbygging i byen. Fremskrittspartiet vil gi de private aktørene samme vilkår som de offentlige i studentbolig-utbyggingen.

Jeg synes det er trist å se såpass mange studenter grue seg til skolestart fordi de ikke har et sted å bo, skriver kronikkforfatteren. — Her er vi nødt til å sette ned foten slik at alle landets studenter stiller med like vilkår.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Fjoråret var preget av en rekke kriser som gjorde det vanskelig for studenter å få hverdagen til å gå rundt. Ikke bare økte køene ved Frelsesarmeen, men det ble også vanskeligere å skaffe seg et tak over hodet. Høye priser og mangel på boliger har ledet til at det ble umulig for studenter å komme inn på boligmarkedet. Mens studentene roper om hjelp legger regjeringen opp til enda flere reguleringer som hindrer boligutbyggingen i Oslo. 

I løpet av tredje kvartal i fjor ble det solgt 202 nye boliger i hovedstaden. Det er en nedgang på 40 % sammenlignet med samme periode året før. Lav igangsetting av nye boliger i 2022, fører med et mindre antall boliger ute på markedet til neste år. Mens regjeringen sitter handlingslammet, vil studentene til neste år kjenne på en enda større prisvekst og utfordringer med å skaffe seg et sted å bo. 

Derfor er vi nødt til å legge til rette for mer effektiv boligbygging i byen.

Mens unge gruer seg til å flytte hjemmefra, sitter regjeringen stille i båten. Fremskrittspartiet vil gi de private aktørene samme vilkår som de offentlige i studentbolig-utbyggingen. Vi mener alle unge skal ha rett til de samme mulighetene, uavhengig av hvor de kommer fra eller hvilken sosial status deres foreldre har. Derfor vil vi slippe til alle aktører som kan bidra med å dra lasset for å få dekket alle behovene det offentlig ikke har kapasitet til. 

Fremskrittspartiet vil gi de private aktørene samme vilkår som de offentlige i studentbolig-utbyggingen.

Angelika Bjørnerud

Nesten halvparten av byens husstander består av kun én person. Derfor er det viktig å sørge for at det bygges boliger for det markedet og etterspørselen vi har. Dette er en stor utfordring da leilighetsnormen som AP-regjeringen innførte hindrer i å bygge boliger mellom 25—35 kvadratmeter. Størrelsen på leiligheten henger tett sammen med prisen. Derfor ønsker Fremskrittspartiet å fjerne leilighetsnormen for å sørge for at det bygges boliger flere studenter vil ha mulighet til å kjøpe eller leie. 

Med dagens system er studenter nødt til å tjene mange hundretusen kroner for å betale egenkapitalkravet. Vi mener at bankene selv bør vurdere om de som søker kan finansiere dette slik at ordningene blir mer tilpasset til hver enkelt. I tillegg til det ønsker vi å fjerne egenkapitalkravet for at det skal være enklere å komme inn på boligmarkedet og investere penger i egen fremtid.

Det å slippe til flere aktører, fjerne egenkapitalkravet og reguleringene som hindrer boligutbyggingen i Oslo, vil utgjøre en stor forskjell for veldig mange. 

Jeg synes det er trist å se såpass mange studenter grue seg til skolestart fordi de ikke har et sted å bo. Her er vi nødt til å sette ned foten slik at alle landets studenter stiller med like vilkår. Nå er regjeringen nødt til å våkne opp og ta studentene på alvor.

Powered by Labrador CMS