Debatt

Rekordmange masterstudenter. Hurra?

I forrige uke ble resultatene fra de lokale masteropptakene klare. Tallene viser at flere enn noen gang søker mastergrad. Hva skal vi trekke ut av det?

Fra masterundervisning på Universitetet i Sørøst-Norge. Masterstudenter har stått i kø under årets opptak til de ulike masterprogrammene.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Andreas Tronhjell, leder i Norsk Studentorganisasjon, har i i alle fall et svar. Han var invitert til TV2 Nyhetskanalens morgensending mandag. På spørsmål om hva det betyr at rekordmange søker seg inn på masterstudier, er Tronhjells korte svar at «Dette er en gladnyhet. Det er fantastisk at så mange vil studere og ønsker å bidra i samfunnet».Svaret gjengis også av NSO på sosiale medier, og fremstår som deres klare standpunkt i saken. Men stemmer det at dette sier noe om den unge befolkningens ønske om å bidra i samfunnet?

Det er to problemer med svaret NSO-lederen gir, som alle studenter burde ta på alvor:

For det første er det et syn som ikke representerer hele medlemsmassen til organisasjonen. NSO er, og dette er nok mange studenter ikke klar over, interesseorganisasjonen for alle studentene på norske universiteter og høyskoler.

På de aller fleste av disse skolene tilbys det bachelorgrader som markedsføres med at studentene kan oppnå en kompetanse som kan gi relevante jobber, også uten mastergrad. At tusenvis av elever hvert år går ut av bachelorutdanninger for å søke seg jobb, sier ikke noe mer eller mindre om deres ønske om å bidra i samfunnet. Lenge har det vært diskutert om ikke Norge lider av en «mastersyke»; at for mange tar masterstudier enn det som trengs. Jeg håper det er en diskusjon NSO tar på alvor. Kan det være at mange søker seg inn på masterstudier på grunn av et unødvendig press?

For det andre skal en organisasjon som NSO vokte seg vel for å opphøye det å ta høyere utdanning som noe mer høyverdig enn andre bidrag til samfunnet. 70% av Norges befolkning har ikke høyere utdanning. Enda er det under halvparten av kullene som kommer nå som tar høyere utdanning. Enda færre mastergrad!

Er det slik at dette stille flertallet, som ofte usynliggjøres i både media og politikk, har et mindre ønske om å bidra i samfunnet? Nei, en slik påstand ville vært absurd og kunnskapsløs. NSO er riktignok en organisasjon for studenter, men jeg håper ikke de vil være en organisasjon mot resten av befolkningen.

Ingen er uenig i at læring er helt avgjørende for å lage et godt samfunn. Men den kompetansen som holder samfunnet sammen læres også på fagskoler, på yrkesfaglige utdanninger, og pågår gjennom hele livet som utveksling mellom kolleger på byggeplasser, fiskebåter og sykehjem. Den tause og erfaringsbaserte kunnskapen, som oppnås gjennom arbeid og som ikke lar seg skrive ned i en lærebok, må få mer respekt.

Det er bare å ønske alle ferske masterstudenter lykke til. Jeg håper dere får en utdanning som både løfter dere selv og samfunnet. Men ikke tro at det sånn helt uten videre sier noe om ditt bidrag til samfunnet.

Powered by Labrador CMS