Vaksiner

Rektorer ber om at studenter rykker frem i vaksinekøen

— Dette er en innstendig bønn, sier rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen.

— Jeg er sterkt bekymret fordi de vi tar imot har betalt en høy pris allerede, gjennom det siste året på videregående skole. Det er noe som tærer på psyken, læringsgleden og læringsevnen til studentene, sier UiB-rektor Margareth Hagen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over halvparten av studentene melder om ensomhet og symptomer på alvorlige psykiske plager, viser resultatene fra den ferske Studentenes helse- og trivselsundersøkelsen (SHoT).

Det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget, med psykolog Peder Kjøs i spissen, har også sett på livssituasjonen til studentene. Kjøs konkluderer med at studentene har redusert livskvalitet.

Nå går flere universitets- og høgskolerektorer ut og ber om at studentene prioriteres i vaksinekøen, skriver VG.

— Vi vet at studenter er i en sårbar posisjon, det merker vi i henvendelsene vi får hver eneste dag, sier fungerende rektor ved Høyskolen Kristiania, Christen Krogh, til VG.

— Nå må vi som samfunn gjøre noe

Han ønsker at studentenes prioriteres allerede før sommeren.

— Mange kommer ved studiestart til høsten rett fra videregående og til en ny by for første gang. Studentene fortjener vår hjelp og støtte til å få en så normal studiehverdag som mulig. Nå må vi som samfunn gjøre noe, sier Krogh til avisen.

Christen Krogh er fungerende rektor ved Høyskolen Kristiania.

Både rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, rektor ved Bjørknes Høyskole, Cia Dunstrøm, og Universitetet i Bergen-rektor Margareth Hagen er enige med Krogh.

De mener tallene fra SHoT-undersøkelsen er alvorlige og er bekymret for å skulle ta imot nye studenter på sensommeren under fortsatt strenge restriksjoner.

— Jeg er sterkt bekymret fordi de vi tar imot har betalt en høy pris allerede, gjennom det siste året på videregående skole. Det er noe som tærer på psyken, læringsgleden og læringsevnen til studentene, sier Hagen til VG.

Selv om hun har respekt for de helsefaglige vurderingene, så håper Hagen at myndighetene sterkt vil vurdere om personer mellom 18 og 29 år kan få komme først av friske voksne.

— Dette er en innstendig bønn fra en rektor om at det vurderes om man kan prioritere ungdommen, sier Hagen.

Håper på semesterstart med god vaksinebeskyttelse

Overlege i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, sier de når er i gang med å vurdere rekkefølgen i vaksinekøen etter at alle over 45 år er vaksinert.

Aavitsland håper at Norge får så mange doser i juli at man kan vaksinere alle i aldersspennet 18-44 i løpet av få uker, slik at rekkefølgen blir mindre viktig.

— Vi håper alle skal ha fått sin første dose i løpet av juli og andre dose i august slik at de kan starte høstsemesteret med veldig god beskyttelse, sier Aavitsland til VG.

— Forsiktig med å sette grupper opp mot heverandre

Rektorene ved OsloMet, Universitetet i Oslo, NTNU og Høyskolen BI ønsker ikke å uttale seg til VG om studentenes plassering på prioriteringslistene.

Men Universitetet i Oslo-rektor Svein Stølen sier likevel:

— Jeg vil være forsiktig med å sette grupper opp mot hverandre, men kan jo si det slik: For meg som er i overkant av 60 år, og frisk og rask, hadde det ikke gjort noe dersom de satt studentene før meg. Men jeg stoler på de vurderingene myndighetene gjør, sier Stølen til VG.

Powered by Labrador CMS