minneord

Rolf Tore Ottesen (1947-2020)

Rolf Tore var alltid engasjert, alltid nysgjerrig. Kanskje de to ordene mer enn noen andre kan beskrive motoren i ham.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rolf Tore var alltid engasjert, alltid nysgjerrig. Kanskje de to ordene mer enn noen andre kan beskrive motoren i ham.

Det er med sorg vi har mottatt meldingen om at Rolf Tore Ottesen har gått bort. Den milde bergenseren, som i hele sitt voksne liv sloss mot miljøgifter, døde fredag 21. august. Han ble 72 år gammel.

Rolf Tore ble født i Bergen førjulsvinteren 1947. Han utdannet seg til cand. real. ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Helsingfors, og ble straks etter ansatt som forsker i Kreftforeningen.

Allerede i 1979 kom geokjemikeren til Norges geologiske undersøkelse (NGU), hvor han i årene som fulgte arbeidet iherdig både som forsker, seksjonsleder, programleder og lagleder. I en seksårsperiode på 1990-tallet var han miljødirektør i Trondheim kommune.

Rolf Tore elsket å undervise studenter, og foreleste i mange år som professor 2, både ved Høgskulen på Vestlandet og ved NTNU i Trondheim. Lett foroverbøyd, oppglødd og med et skarpt og nysgjerrig blikk, fengslet han ungdommene med sin kunnskap om miljøgifter; i barnehager, på kunstgressbaner og i mobiltelefoner.

Han var så opptatt av miljøgifter at han selv lot seg undersøke. I en reportasje i Adresseavisen framgikk det at over 20 giftstoffer ble funnet i kroppen hans.

— Jeg er så full av gift at jeg må behandles som spesialavfall, humret han i tiden etterpå.

Rolf Tore påviste og kartla giftstoffer, og utviklet NGUs samarbeid med helsemyndigheter og Miljødirektoratet, spesielt i storbyer i Norge. Han hadde også en sentral rolle i kartlegging og påvisning av PCB på Svalbard. Det møysommelige arbeidet bar frukter. Politikere og byråkrater fikk en god del miljøgifter fjernet.

Rolf Tore var alltid engasjert, alltid nysgjerrig. Kanskje de to ordene mer enn noen andre kan beskrive motoren i ham. Og så bergenser, da. Ikke av den høylytte typen, men noe så sjeldent som en mild bergenser med innestemme.

Rolf Tore likte å reise og bruke sitt engasjement, også utenfor landets grenser. Han deltok i en arbeidsgruppe for urban geokjemi, og har vært med på å motivere både kinesere og kirgisere til å arbeide med geokjemi.

Våre tanker går til samboer Marianne, sønnene Tore og Einar, døtrene Mirja og Hanna, og hans fire barnebarn.

Belinda Flem, Øystein Nordgulen og Gudmund Løvø ved Norges geologiske undersøkelse

Powered by Labrador CMS