Khrono sendte direkte fra Klokken 12.00

Se reaksjonene på stats­budsjettet

Direktesendingen er avsluttet. Se opptaket her.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag presenterte regjeringen sitt forslag til statsbudsjett for 2021.

Fra klokken 12 gjestet blant andre rektor på Høgskolen på Vestlandet (HVL) Berit Rokne, UHR-leder Dag Rune Olsen, rektor ved Norges arktiske universitet (UiT) Anne Husebekk, rektor ved OsloMet Curt Rice og president i Norsk studentorganisasjon (NSO) Andreas Trohjell Khronos studio for å gi sine reaksjoner på statsbudsjettet.

Både Rice, Rokne og Husebekk så flere positive trekk i forslaget til statsbudsjett, men de reagerer alle på at regjeringen foreslår å videreføre det såkalte ABE-kuttet på 0,5 prosent.

— Det var ikke nødvendig i den tiden vi er i nå. Nå har sektoren tatt et kjempeløft i forhold til å legge om undervisningen til digitale plattformer. I år kunne kutte ha vært droppet og vi kunne rustet oss mer for å videreføre noe av det positive som jo har skjedd i denne koronatiden på digitaliseringssiden, sier HVL-rektor Rokne.

UiT-rektor Husebekk sier seg enig og legger til at ABE-kuttet alltid er en bekymring.

— Det er ikke mer å avbyråkratisere nå. Det er kjernevirksomheten som blir rammet av et ytterligere kutt, sier Husebekk.

Reagerer på manglende satsing i nord

Hun trekker frem at de fra UiT er skuffet over det de mener er en manglende satsing i nord.

— Vi savner omtale av tre saker: rettsgenetisk senter i Tromsø er nok en gang ikke nevnt i statsbudsjettet, det er eller ikke Norges arktiske universitetsmusem. Så savner vi omtale av et forskningsfartøy som kan erstatte dagens «Helmer Hanssen». Her burde det ha vært en større satsing, sier Husebekk.

Husebekk legger til at de nå vil jobbe opp mot Stortinget og Nord-Norge-benken for å løfte disse tre sakene.

Uheldigvis gjorde tekniske problemer at vi ikke fikk snakket med UHR-leder Dag Rune Olsen i sendingen. Olsen reagerte blant annet med skuffelse på det han mener er for lave ambisjoner knyttet til investeringen i forskning.

Powered by Labrador CMS