Åpner opp

Studenter i Viken-kommuner får komme tilbake på lesesalen

Fra 16. april får studenter i kommuner med strenge regionale tiltak komme tilbake til lesesalene. — Jeg er så letta og glad, sier studentleder.

— Dette her er helt avgjørende og utrolig viktig, sier studentleder ved NMBU, Tuva Todnem Lund.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsaken til de midlertidige endringene er at 20 Viken-kommuner har hatt det strengeste tiltaksnivået (5a), som normalt skal vare i to-tre uker, lenge.

— Disse midlertidige justeringene i tiltaksnivå A vil forhåpentligvis kunne gjøre konsekvensene av tiltakene noe mindre, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Fakta

Fakta om den midlertidige endringen

  • I kommuner med tiltaksnivå A har lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler vært stengt for alle studenter. Fra og med 16. april kan lokaler på campus holde åpent der tilgang til lokalene er avgjørende for studenter som er avhengig av forsøk eller ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt, der det er nødvendig for å opprettholde progresjonen i studiet, og studentene testes jevnlig for covid-19 i samsvar med råd fra smittevernmyndigheten i kommunen.
  • Også biblioteker og lesesaler kan holde åpent for studenter som jevnlig testes for covid-19.

I disse kommunene har lokalene ved universiteter og høyskoler vært stengt for alle studenter. Men fra 16. april kan biblioteker og lesesaler holde åpent for studenter som jevnlig koronatestes.

Lokaler på campus kan også holdes åpent for studenter som er avhengig av forsøk eller ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt.

— Intensjonen var aldri at det skulle vare så lenge

Onsdag denne uka var budskapet fra forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) at de hadde bedt FHI og Folkehelseinstituttet vurdere mulighetene for å myke opp reglene for tilgangen til lokalene.

Torsdag er beslutningen altså tatt.

— Det er ingen tvil om at situasjonen for de studentene i kommuner med de strengeste tiltakene er utfordrende. Intensjonen var aldri at det strengeste nivået skulle vare så lenge som det gjør nå. Det rammer spesielt en del kommuner i Viken hvor det er mange studenter. Nå åpner vi midlertidig for at lokaler på campus kan holde åpent for de studentene hvor tilgang er avgjørende for å ikke bli forsinket mot at de testes jevnlig. Vi åpner også biblioteker og lesesaler, sier Asheim i en kommentar til Khrono.

Han håper disse midlertidige justeringene bidrar til å lette situasjonen for studentene og utdanningsinstitusjonene som har en krevende innspurt foran seg.

— Svært glad

Lettelsene kommer blant annet etter at rektorer og studentledere både ved Høgskolen i Østfold, Universitetet i Sørøst-Norge og NMBU skrev brev til både FHI og Helsedirektoratet hvor de reagerte sterkt på at de ikke fikk unntak fra forlengede koronatiltak.

Høgskolen i Østfold-rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen er svært glad for meldingene som nå kommer.

— For det første er vi svært glade for at myndighetene synes å ha lyttet til de signalene som er sendt fra arbeidsgruppen, i media og i brevs form fra rektorer og studentledere ved NMBU, USN og Høgskolen i Østfold. Vi har allerede satt i gang arbeidet med å etablere testregime og sitter akkurat nå i møte med kommuneoverlegen i Fredrikstad for komme fram til en rask løsning, skriver Jelsness-Jørgensen i en SMS.

Også studentleder Tuva Todnem Lund ved NMBU er så letta og glad i telefonen.

— Dette her er helt avgjørende og utrolig viktig, både for enkeltstudentene som har gått glipp av viktig ferdighetstrening, men også for samfunnet for at man skal kunne uteksaminere gode kandidater, sier Todnem Lund.

Hun påpeker ironien i det faktum at man her lenge har unnlatt de som for eksempel skal lage morgendagens vaksiner, i å få de labferdighetene de trenger.

— Vi skal ha beredskapsmøte om dette nå. Så håper vi å snart åpne for så mange som mulig snarest mulig. Studenter og ansatte vil få mer informasjon så snart det lar seg gjøre, sier rektor Sjur Baardsen til Khrono.

Rektor ved NMBU, Sjur Baardsen, føyer seg inn i rekken av lettede Viken-innbyggere.

— Vi er naturligvis veldig glad for at regjeringen og helsemyndighetene har tatt innspillene våre alvorlig og innsett hvor viktig dette er for studentene våre, sier Baardsen og legger til:

— Dette gir oss nå muligheten til å begrense de negative konsekvensen nedstengningen har hatt når det gjelder progresjonen til ganske mange studenter.

Han sier at universitetet nå skal kaste seg rundt og finne en løsning på kravet om jevnlig testing, som jo er en forutsetning i denne oppmykningen fra regjeringen.

— Vi skal ha beredskapsmøte om dette nå. Så håper vi å snart åpne for så mange som mulig snarest mulig. Studenter og ansatte vil få mer informasjon så snart det lar seg gjøre, sier Baardsen til Khrono.

Helhetlig gjennomgang

16. april kan også blomsterbutikker i de 20 kommunene holde åpent dersom salgsarealet ikke overstiger 250 kvadratmeter, og butikken i all hovedsak selger blomster med kort holdbarhet.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet jobber nå med et oppdrag der de gjør en helhetlig gjennomgang og justering av alle tre regionale tiltaksnivåene (tiltaksnivå A, B og C).

Powered by Labrador CMS