Bilde fra studentorganisasjonene som demonstrerte mitt i eksamenstiden. Foto: BTS

Studentleder med stikk til ledelsen: Vi har akseptert tap etter tap

Studentdemokrati. Vi er fristet til å si at studentene ved Kronstad har inngått mange kompromisser med ledelsen de siste årene. Dette vil dessverre vært usant, skriver leder av Studenttinget på Vestlandet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2014 vedtok et enstemmig styre ved Høgskolen i Bergen (Nå Høgskulen på Vestlandet) å frigjøre kontorplassene i 2. etasje på H-bygget ved campus Kronstad til studentformål ved første anledning, slik at studentdemokratiet og studentorganisasjonene skulle få fysiske rammer til å utøve arbeidet sitt.

Vi har sett de ansatte forsyne seg av grupperom for å gjøre disse til kontorer.

Henrik Tjore

Til grunn for saken lå en utredning fra studentene i anledning flyttingen til Kronstad som stadfestet både behov for arealer til studentorganisasjoner og en betydelig mangel på møterom ble påpekt og foreslått løst gjennom bruk av studenthuset fullt ut.

Behovet for areal til studentorganisasjoner har ikke blitt mindre siden styrebehandlingen i 2014. Antallet studenter på campus øker når et nytt bygg står ferdig til våren, men det er til nå ikke blitt tatt grep for å følge opp styrets vedtak og klare intensjon om å gjøre Studenthuset til nettopp et studenthus.

Som svar på et rop om nok plass til et levende studentengasjement har høgskolen kun tilbudt et møterom og noen grupperom. Rom som tas fra andre studenter, helt uten konsekvenser for Høgskulen på Vestlandet (HVL).

Vi er fristet til å si at studentene ved Kronstad har inngått mange kompromisser med ledelsen de siste årene. Dette vil dessverre vært usant. Vi har akseptert tap etter tap.

Vi har mistet deler av kantinen vår til de ansatte og opplever daglig at betydelige deler av de arealene vi skulle hatt til vår lunsj er tatt til konferanser. Vi har sett de ansatte forsyne seg av grupperom for å gjøre disse til kontorer.

Vi har måttet ta imot beskjed om at lesesaler stenges, uten å kunne gjøre noe. I et flunkende nytt bygg (K2) velger de ansatte å låse seg inne bak vegger og dører, heller enn å ha tett og enkel kontakt med studentene.

Nå er det på tide at studentene også blir tilgodesett med en seier. Et ekte studenthus som kan gi det studentengasjementet og den levende campusen Kronstad sårt trenger.

Den manglende tilpasningen fra høgskolen hemmer i dag studentdemokratiet, så vel som studentengasjementet ellers. Vi synes det er uheldig at et studentdemokrati og et engasjement som har vært etterspurt fra høgskolen ikke tilrettelegges for.

Dagens lokaler legger ikke til rette for den betydelige aktiviteten som foregår i studentdemokratiet og studentorganisasjonene etter fusjonen. Når studentene endelig flytter inn i et nytt bygg mister vi i tillegg arealene til studentengasjement som vi hittil har hatt til rådighet i Møllendalsveien.

Fusjonsavtalen lovet oss at «I samband med etableringa av eit nytt studentorgan skal institusjonen leggje til rette for drift gjennom fristasjon og økonomisk støtte til studentaktivitetar på minst same nivå som det er i dag». Dagens ledelse lever ikke opp til dette løftet.

Vi forventer at strategien ikke bare er tomme ord, men at HVL ser viktigheten av et sterkt studentengasjement. For å ivareta dette, trenger vi de fysiske rammene til å kunne utføre arbeidet vårt.

Studentdemokratiet og studentorganisasjonene ved Høgskulen på Vestlandet i Bergen trenger sårt plass, og vi krever derfor handling. Det er på tide at rektor følge opp Høgskolen i Bergen-styrets vedtak av 12.06.2014. Her har rektor muligheten til å vise hvor viktig studentengasjement er for Høgskulen. Vi håper hun gjør nettopp det.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS