ny måling

Studerte to år før han kom inn på drømme­studiet. 13 prosent går ikke på studiet de aller helst vil gå på

NTNU er det universitetet der flest oppgir at de ikke går på studiet de aller helst vil gå på. — Et tegn på en god kultur, mener Baldur Kjelsvik, som studerte to år før han kom inn på studiet han virkelig brant for. 

Baldur Kjelsvik er nyutdannet psykolog fra NTNU. For å komme inn på profesjonsutdanninga ved universitetet, måtte han ta en omvei.
Publisert Oppdatert

13 prosent av studentene ved universiteter og høgskoler oppgir at de ikke går på det studiet de egentlig vil gå på.

Fakta

Om undersøkelsen

  • Spørreundersøkelsen er utført av Sentio for Khrono og Norsk Studentorganisasjon (NSO).
  • Den er gjennomført i perioden 23. oktober til 7. november 2023 ved hjelp av et web-spørreskjema som et landsrepresentativt utvalg på 1000 studenter ved norske universiteter og høgskoler har svart på. 
  • Spørsmålet som er stilt: Går du på det studiet du aller helst vil gå på? 
  • Feilmarginen varierer fra 1,9 til 3,1 prosentpoeng.

Ved NTNU, Norges største universitet, er tallet høyere. Der svarer 18 prosent det samme, det vil si nesten hver femte student.

Det kommer fram i en meningsmåling utført av Sentio på vegne av Khrono og Norsk studentorganisasjon (NSO).

Den positive nyheten er at 76 prosent av norske studenter — tre av fire — faktisk går på drømmestudiet sitt.

12 prosent er usikre på om de går på studiet de aller helst vil gå på, og svarer vet ikke.

Måtte sanke alderspoeng

Nyutdannet psykolog Baldur Kjelsvik fullførte studiene ved NTNU i sommer. Han studerte informatikk i to år før han kom inn på det han virkelig brant for, profesjonsutdanninga i psykologi. Tredjeåret med informatikk tok han samtidig som han gikk det første året på psykologi. 

— Det var psykologi hele veien som var drømmestudiet mitt. Jeg hadde studert et år med psykologi på Island, og tenkte at jeg kommer jo ikke inn på profesjonsstudiet ved NTNU. Da får jeg heller studere noen annet, kanskje IT, forteller Kjelsvik. 

Nå var han i utgangspunktet interessert i IT også, så et stort offer var det ikke å ta turen innom et annet studium før han havnet på det han først og fremst ville studere. 

— Jeg begynte på bachelor i informatikk og tenkte at hvis jeg venter et par år og får alderspoeng, så får jeg et bedre karaktersnitt. Jeg tok også opp et mattefag. 

— Bra at de bytter studier

— Traff du andre på NTNU som også studerte noe annet enn det det som var førstevalget?

— Ja, det er veldig vanlig, spesielt på sivilingeniørutdanningene på NTNU. Førsteåret på studiene der er ganske likt, og da er det mange som bytter mellom utdanningene. På den måten kan de komme inn på det studiet de i utgangspunktet ikke kom inn på. 

At mange studenter bytter studium underveis, ser ikke Kjelsvik noe galt i. 

— På lang sikt er det bedre. Det å drive med ting man ikke trives med, øker sykefraværet i framtida, noe som vil koste samfunnet mye mer. 

— Vil til Trondheim samme hva

En annen faktor som Baldur Kjelsvik tror spiller inn, er at Trondheim er Norges beste studieby. 

— Jeg tror mange har lyst til å studere i Trondheim samme hva. De søker på flere studier fordi de vil til NTNU. Det viktigste er å komme inn på NTNU, deretter kan de komme inn på drømmestudiet. Det var litt det jeg gjorde også. Jeg flyttet fra Island selv om jeg likte studiet svært godt. Men jeg likte ikke studiebyen der. Jeg prioriterte å velge studieby først, da kom studieretning i annen rekke. Og så løste det seg etter hvert. 

— Informatikk og psykologi er kanskje ikke den verste kombinasjonen du kan ha?

— Jeg er en ettertraktet psykolog fordi jeg har IT-kompetanse. Det er en god del psykologer som avskyr data, mens jeg godt kan være superbruker. Det er NTNUs styrke at de har en så solid IT-utdanning, og egentlig burde alle utdanninger hatt litt IT. 

— Ingen skam å snu

Mens det i utgangspunktet ikke høres så bra ut at så mange ved NTNU ikke går på drømmestudiet, ser altså Baldur Kjelsvik på det som positivt. 

— Det er en god kultur med bytte på sivilingeniørstudiene. Det er ingen skam å snu. Studentene i Trondheim har en veldig god holdning. De har ikke helt peiling på hva de skal studere, de begynner på et studium og så finner de ut at de har lyst til å heller drive med data enn fysikk. 

Vanskelig å komme inn

Morten Eidsvaag Althe er leder av Studenttinget ved NTNU. Han tror tallene viser at det er vanskelig å komme inn på mange studier ved universitetet. 

Portrett av mann i brun genser. I bakgrunnen skimtes et skogholt med mørkegrønne trær.
Morten Eidsvaag Althe er leder av Studenttinget på NTNU.

— Ser du på søkertallene til NTNU, så er det ekstremt mange studier som er svært ettertraktet blant dem som søker seg til høyere utdanning. Da er det slik at når det er så mange på ventelister, er det mange som ikke kommer inn på førstevalget. 

I tillegg antar Althe at det også kan være forventninger ved eget studievalg som ikke blir innfridd. Han tror også tradisjonene med å bytte studieprogram på sivilingeniørutdanningene spiller inn. 

Store ulikheter

Studentundersøkelsen til Sentio, utført i oktober og november, viser store forskjeller mellom utdanningsinstitusjonene. Mens 18 prosent av studentene på NTNU oppgir at de ikke går på det studiet de aller helst vil gå på, er det bare 5 prosent som sier det samme ved Universitetet i Agder (UiA).

Ved UiA er det hele 90 prosent av studentene som sier at de går på drømmestudiet.

Men utvalget spurte studenter ved UiA er lavt — bare 35 studenter. Ved NTNU er 211 studenter spurt.

Ved Universitetet i Bergen og Høgskolen i Østfold er det henholdsvis 7 prosent og 6 prosent av studentene som opplyser at de ikke går på det studiet de egentlig foretrekker.

Endringslogg 26. desember: Kjelsvik studerte informatikk to år før han startet på psykologi, ikke tre. Det tredje året med informatikk tok han parallelt med at han studerte førsteåret på psykologi. 

Powered by Labrador CMS