Lunds universitet

Svensk institutt legges ned etter årevis med trøbbel

Gjentatte meldinger om trakassering, mobbing og krenkende oppførsel ble til slutt tungen på vektskålen for Institutt for astronomi og teoretisk fysikk ved Lunds universitet.

Institutt for astronomi og teoretisk fysikk ved Lunds universitet legges ned med virkning fra 1. januar 2023.

På et styremøte nylig vedtok styret ved Det naturvitenskapelige fakultet ved Lunds universitet å legge ned Institutt for astronomi og teoretisk fysikk, som følge av omfattende arbeidsmiljøproblem.

I en uttalelse på universitetets nettside kalles nedleggelsen «omorganisering», men det står også i klartekst at instituttet opphører som organisasjonsenhet fra og med 1. januar 2023.

Mobbing og trakassering

Grunnen til at instituttet blir historie ved årsskiftet, skal være langvarige problemer knyttet til arbeidsmiljøet, skriver Universitetsläraren.

Problemene ved instituttet har vært omtalt i svenske medier tidligere, og ansatte har fortalt om blant annet mobbing, trakassering og krenkende oppførsel.

Nylig slo en arbeidsmiljøundersøkelse fast at ledelsen ved instituttet har vært destruktiv. En av de kjente konfliktene skal være at to forskere ved instituttet ikke lenger er på talefot, og ifølge Sveriges Radio skal det også ha vært hendelser der ansatte har måtte blitt separert.

— Det har vært veldig sterke motsetninger ved instituttet, sier dekan Sven Lidin i en uttalelse.

Enheter flyttes

På Lund universitets nettside melder Lidin at en ekstern aktør er hyret inn for å jobbe med arbeidsmiljøet.

— Målet er å jobbe for et bedre arbeidsmiljø for alle. Dette er et langsiktig prosjekt som skal omhandle relasjoner mellom individer, organisasjon og ledelse gjennom 2023, skriver Lidin, og sikter med det til arbeidsmiljøet ved fakultetet i den kommende perioden.

Fra 1. januar blir enheten for teoretisk partikkelfysikk og hoveddelen for astronomi en del av fysikkavdelingen ved Institutt for geologi og Senter fr miljø- og klimavitenskap ved Det naturvitenskapelige fakultet.

En mindre del av astronomienheten blir en del av geologisk avdeling, mens enheten for beregningsbiologi og biologisk fysikk blir en del av Senter for miljø- og klimavitenskap (CEC), informeres det videre.

Powered by Labrador CMS