Ny allianse

Tar opp kampen mot Lillestrøm om ny OsloMet-campus

Seks kommuner har gått sammen i alliansen Gardermo­regionen og gir nå Lillestrøm kamp om plasseringen av den nye OsloMet-campusen på Romerike.

Trioen som ønsker Gardermoregionen som lokasjon for ny OsloMet-campus. F.v. Paul Johan Moltzau, styreleder i Gardermoregionen og ordfører i Hurdal, John-Erik Vika, ordfører i Eidsvoll og ordfører i Ullensaker, Eyvind Jørgensen Schumacherordfører.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gardermoregionen, bestående av Eidsvoll, Ullensaker, Nannestad, Gjerdrum, Nes og Hurdal kommune jobber nå sammen for å få den ny campusen lokalisert til Øvre Romerike.

— Vi ønsker å stå felles fram om å kjempe for øvre Romerike som ny lokasjon. Helt konkret er det Eidsvoll eller Ullensaker kommune det er snakk om, hvor vi har flere alternative tomter, sier styreleder i Gardermoregionen interkommunalt politiske råd og ordfører i Hurdal, Paul Johan Moltzau.

Ber OsloMet arrangere dialogkonferanse

Moltzau sier at deres fordel i kampen om campusen er fleksibiliteten.

— Aktuelle tomter i Lillestrøm kan ha en del begrensninger. Vi kan tilby arealer og tomter med «carte blanche», hvor vi kan bygge drømmecampusen. Fortell oss hva dere vil ha og vi vil bygge det, sier Moltzau.

I et brev adressert rektor Curt Rice ber alliansen derfor universitetet om å gjennomføre en åpen dialogkonferanse med markedet, kommunene og øvrige interessenter i lokasjonskampen.

— Dialog om OsloMets anskaffelsesplaner og behov kan føre til flere og bedre tilbud, en mer kosteffektiv anskaffelse, nye idéer og ikke minst et bedre campus, står det i brevet, signert styreleder og ordfører Moltzau.

— Kort veg til verden

Årsaken til at alliansen nå på ny henvender seg til OsloMet for å vise sin interesse, er at de mener tidsvinduet er smalt før en ny campus skal være klar.

Styret ved OsloMet vedtok i mars at universitetet skal ha to fullverdige campuser, en av dem på Romerike.

Ifølge vedtaket vil ikke leiekontrakten universitetet har på Kjeller i Lillestrøm kommune bli forlenget etter at den utløper i august 2023. Dermed er det åpent hvor på Romerike OsloMet vil etablere seg.

— Vi må være sikre på at vi blir hørt og sett. Det er også viktig at dette blir en åpen og fin prosess, sier Moltzau om hvorfor de nå sender et nytt brev til OsloMet-ledelsen.

— Kommer dere til å klare å lokke studenter til Øvre Romerike da?

— Vi kan ikke la være å prøve. Vi er tett på det største knutepunktet i Norge og vi vil kunne tilby en veldig kort veg ut til resten av verden. Dessuten har vi et stort nedslagsfelt i kort radius. Vi mener at avstanden noen vil oppleve til Oslo må settes i et større perspektiv, sier Moltzau.

Rektor Curt Rice registrerer ønsket om en dialogkonferanse, og vil vurdere behovet for å gjennomføre et slikt møte.

— Imidlertid er vår første prioritet nå å gjøre det nødvendige interne arbeidet for å definere nærmere premissene for ny campus på Romerike.

Saksøkt for flere millioner kroner

Styrevedtaket som gjør at OsloMet ikke forlenger leiekontrakten på campus Kjeller etter august 2023, har ført til at gårdeier Hemfosa har saksøkt OsloMet for flere hundre millioner kroner i tapte framtidige leieinntekter.

For perioden 2023-2043 dreier det seg om 640 millioner kroner.

Erstatningssaken er berammet til 11. januar.

OsloMet lyste for litt siden ut en prosjektleder-stilling som skal ha ansvar for prosessen med å etablere en ny campus på Romerike. Ansettelsen skal være like rundt hjørnet, etter det Khrono erfarer.

Saken er oppdatert 17.25 med kommentar fra Curt Rice.

Powered by Labrador CMS