milliardsprekk for vikingtidsmuseet

Torsdag leverer de rapporten: — Jeg vil ikke spekulere i reaksjonene

Museumsdirektør Håkon Glørstad forteller at det jobbes på spreng med å få klar rapporten som skal belyse effekten av et eventuelt milliardkutt.

Museumsdirektør Håkon Glørstad håper at man snart kan begynne på byggingen av det nye vikingtidsmuseet.
Publisert

I begynnelsen av mai ga forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) beskjed til Statsbygg og Universitetet i Oslo (UiO) om at kostnadene for byggingen av det nye vikingtidsmuseet på Bygdøy må reduseres med en milliard kroner.

Borten Moe og Kunnskapsdepartementet ba om innspill til hvordan dette kunne løses innen 2. juni, som altså er torsdag denne uken.

Da Khrono intervjuet museumsdirektør Håkon Glørstad onsdag formiddag kunne han fortelle at det ble jobbet på spreng for å komme i mål med rapporten som skal overleveres departementet torsdag.

— Vi skulle alltid hatt bedre tid, men vi rekker å komme i mål, forsikret Glørstad.

— Prosjekteringen har vært for dårlig

Det nye vikingtidsmuseet hadde i utgangspunktet en kostnadsramme på 2,14 milliarder kroner, men 8. februar i år meldte universitetsdirektør ved UiO, Arne Benjaminsen, at totalkostnaden kunne komme på opp mot 3,14 milliarder kroner.

— Meldingene vi har fått fra Statsbygg, viser at grunnene til kostnadsoverskridelsen er kompleksiteten i prosjektet, kompleksiteten i bygget, koronasituasjonen og økningen i markedsprisen i innsatsfaktorene for å gjennomføre dette bygget, sa Benjaminsen.

Onsdag sa Ola Borten Moes statssekretær, Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), til NRK at kostnadssprekken til Vikingtidsmuseet er et stort problem.

— Vi har gitt klar melding om at kostnadene må under kontroll og at de må ned. Det som har skapt de store problemer er at det har kommet en kostnadsøkning på toppen av den vanlige prisveksten, noe som kommer av at prosjekteringen har vært for dårlig. Man har undervurdert kompleksiteten av bygget og kompleksiteten av sikkerheten til samlingen, sa Hoel til statskanalen.

Understreker konsekvensene

Håkon Glørstad sier til Khrono at forslaget de overleverer torsdag først og fremst belyser hvilken effekt et eventuelt milliardkutt vil ha på byggingen av det nye museet.

— Vi har vurdert hvor realistisk det er å unngå kostnadssprekken, og hvordan det vil påvirke måloppnåelsen i prosjektet, sier Glørstad, og fortsetter:

— I denne omgang er det viktig for oss å understreke konsekvensene slik at politikerne får et godt beslutningsgrunnlag når de skal vurdere saken.

— Hvordan tror du departementet kommer til å reagere på forslaget deres?

— Jeg vil ikke spekulere i reaksjonene, men jeg tror nok at departementet håper at man skal kunne løse dette innenfor de opprinnelige budsjettrammene. Men det har Statsbygg signalisert at blir ganske tøft, svarer Glørstad.

Utsatt byggestart

Museumsdirektør Arne Benjaminsen uttalte tidligere i mai at byggestarten for det nye museet trolig blir utsatt. Det skaper flere utfordringer.

— Det er uheldig fordi museet er stengt, og det nå pågår sikring, konservering og pakking av gjenstandene, sa Benjaminsen.

Han la til at Vikingstidsmuseet er veldig avhengig av publikumsinntekter.

— Jo lengre stengeperioden blir, jo vanskeligere blir det å dekke bortfall av publikumsinntekter. Det er et av landets mest besøkte museer. Stopp i besøket betyr mye økonomisk.

Powered by Labrador CMS