Debatt Kjell Erik Lommerud

Vaksiner studentene!

Er studentene vaksinerte i august, kan vi få et tilnærmet normalt høstsemester.

Her forberedes en Pfizer-vaksine mot koronavirus. Nå bør det være studentenes tur, mener innleggsforfatteren.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Snart vil alle over femti år og alle i risikogruppene være vaksinerte. Samtidig kan det hende at vaksineutrullingen blir forsinket med flere måneder og at vi ikke kan være sikre på at Norge åpner fullt opp til høsten.

I skrivende stund har antall dødsofre i pandemien kommet opp i 706. Femten av disse er under femti år. Av de 157 som akkurat nå er innlagt med covid er bare 38 under femti år. Helseskaden av covid vil ventelig falle drastisk om kort tid når alle de mest utsatte er vaksinert.

Målet med vaksineringen vil dreie mot å slå ned smitten i samfunnet for å kunne åpne opp. Det kan da være logisk å hoppe fra femtiåringene til folk for eksempel i gruppen 15-30 år fordi smittespredningen blant disse er så stor nå, så får tretti- og førtiåringene vente litt.

Samtidig har andre, som regjeringens samfunnsøkonomiske covidekspert, Steinar Holden, sagt at i denne fasen må det skjevdeles enda mer mot områder med høy smitte, som i praksis vil si Oslos østkant og noen få andre steder.

Studentene i Norge har båret betydelige kostnader ved pandemien. Vi som underviser på universitetene har gjort så godt vi kan med å flytte undervisningen over på digitale plattformer, men et universitet uten fysisk kontakt med forelesere og medstudenter er bare en halvveisløsning. Og nå har dette vart i tre semestre, som ikke er en uvesentlig del av en studietid.

Det kan da være logisk å hoppe fra femtiåringene til folk for eksempel i gruppen 15-30 år fordi smittespredningen blant disse er så stor nå, så får tretti- og førtiåringene vente litt.

Kjell Erik Lommerud, UiB

Studentene er gjerne bostedsregistrert over hele landet, og derfor vil en skjevdeling mot «utsatte» områder kunne forsinke vaksineringen av denne gruppen – selv om de ofte studerer i storbyene der smitten er stor. Samtidig vil en måned eller to fra eller til i vaksineringen kunne bety mye for undervisningssituasjonen i høstsemesteret.

Er studentene vaksinerte i august, kan vi få et tilnærmet normalt høstsemester. Kommer vaksinen i oktober, er mye av forelesningene i det korte høstsemesteret bak oss. Hvis man ønsker å gi ungdommen forrang etter at de mest utsatte har fått sin dose, gir det mening å få gjennomført vaksineringen av studentene før semesterstart.

Powered by Labrador CMS