STUDENTBOLIG

Vil bygge student­boliger — får ikke støtte fra staten

Stiftelsen Anker vil bygge flere studentboliger, men får ikke statsstøtte til det. Samtidig er det stor mangel på studentbolig over hele landet. 

Anker studentbolig i Hausmanns gate i Oslo
Anker studentbolig i Hausmanns gate i Oslo. Nå vil Anker bygge flere studentboliger.
Publisert Oppdatert

Stiftelsen Anker vil bygge nye studentboliger. Men den får nei til statsstøtte, skriver NRK

På Grønland i Oslo vil Stiftelsen Anker ha opp nye studentboliger. Regjeringen på sin side vil ikke gi statsstøtte, fordi stiftelsen har for mye næringsvirksomhet. Stiftelsen varsler at den tenker å bygge likevel, men da må husleien for studentene økes. 

Stiftelsen Anker har hotell, hostell og uteleie av bygg og parkeringsplasser i Oslo. For å få statsstøtte eller huslånbank til studentboliger, er det sentralt at hovedmålet til aktøren er å drive med studentbolig. På grunn av næringsvirksomheten mener regjeringen at Stiftelsen Anker ikke kvalifiserer til støtte. 

Mangler studentboliger

Oslo har stor mangel på studentboliger. Stiftelsen Anker har rundt 1800 studentboliger innenfor ring 3, mens Studentsamskipnaden SiO oppgir å ha nærmere 10.000 studentboliger i Oslo og Lillestrøm. I 2023 hadde Oslo den laveste andelen av studentboliger i landet, der 12,19 prosent studenter fikk studentbolig. 

Også i andre studentbyer er det stor etterspørsel etter studentboliger. I Bergen risikerer studenter å ende opp på madrasser i sovesal, skriver VG. Det står allerede 3200 personer på venteliste for studentbolig i Bergen. 

Det blir bygd rekordmange studentboliger, men Studentsamskipnaden SiO frykter kø og midlertidige løsninger. I fjor var det over 7000 studenter som sto i kø ved sommertiden.

— Det blir stor kø i år, det er vi ganske trygge på, sier Andreas Eskelund, administrerende direktør i SiO, til NRK Dagsnytt

Subsidierer nesten 60 millioner

Svein Hov Skjelle, som er administrerende direktør for Stiftelsen Anker, sier at stiftelsen subsidierte leia til studenter med nesten 60 millioner kroner i fjor. Men de er avhengige av næringsvirksomheten for å gjøre det. 

— Utfordringa for alle som skal bygge i Oslo nå, er at byggekostnadene er høye. Rentene er høye, som gjør at regnestykkene er vanskelige å få i hop, sier Skjelle til NRK. 

Frykter økt husleie

Han frykter nå at de må øke husleia.

— Vi må etter hvert vurdere om vi er i stand til å holde så lav leie som vi har. Eller om vi må nærme oss markedsleie, sier han.

Stiftelsen Anker ble grunnlagt i 1975. De siste ti årene har de bygget rundt 1000 studentboliger. Eierne av stiftelsen tar ikke utbytte, men bruker overskuddet i stiftelsen til å holde husleien lav og å bygge flere boliger. 

Powered by Labrador CMS