Revidert nasjonalbudsjett

Akademikerne ber om flere studieplasser

Til høsten er det planlagt over 61.000 studieplasser, og rekordmange 154.000 har søkt på høyere utdanning. Akademikerne mener antallet studieplasser må økes.

Kari Sollien er leder av organisasjonen Akademikerne. Akademikerne mener det må skapes langt flere studieplasser raskt.

Akademikerne ber nå om flere studieplasser i revidert nasjonalbudsjett, og de påpeker at mange søker seg til universiteter eller høyskoler fordi arbeidsmarkedet for unge uten utdanning er svakt.

— I fjor ble det opprettet 5.000 ekstra studieplasser. Det møtte ikke det ekstra behovet, da. 17.000 sto uten studieplasser i høst. Selv om de 5.000 ekstraplassene videreføres mener Akademikerne at dette ikke er tilstrekkelig, sier leder Kari Sollien i Akademikerne.

Hun påpeker også at Norge har mange ledige som følge av koronapandemien og smitteverntiltakene.

— Utdanning gir flere muligheter på arbeidsmarkedet og Norge trenger arbeidstakere som er rustet for arbeidslivet etter koronapandemien. Når regjeringen om kort tid skal revidere årets budsjett, er det viktig at de gir rammer som gjør det mulig å skalere opp undervisningstilbudet ved norske læresteder, sier hun.

Akademikerne peker på at det i år er flere søkere i de fleste aldersgruppene, men understreker at økningen er størst blant de eldste aldersgruppene. Det er 4.253 flere søkere over 30 år i år enn det var i fjor.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS