Dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn (t.v.) og hennes rådgiver Geir Waage Aurdal satt på tilhørerbenken under den åpne delen av forrige styremøte ved Høgskulen i Volda, uten å få styret i tale. Fredag er hun tilbake for å møte styret, etter pålegg fra Kunnskapsdepartementet. Foto: Skjermdump fra styremøtet i september 2019

Dekan Rotevatn og statsråd Nybø møter styret ved Høgskulen i Volda fredag

Styremøte. Omplassert dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn og statsråd Iselin Nybø er begge invitert til styremøtet ved Høgskulen i Volda fredag. I utgangspunktet ikke i samme ærend.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På forrige styremøte, 12.september, ble dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn og hennes rådgiver fra Samfunnsviterne kastet på gangen da høgskolestyret skulle diskutere konflikten rundt høgskolens omplassering av nettopp, dekan Rotevatn.

Siden den gang har Rotevatn klaget til Kunnskapsdepartementet, både på styrevedtaket om å omplassere henne, samt administrasjonens avslag på at styret skal behandle klagen hennes.

Departementet grep inn

Kunnskapsdepartementets avdelingsdirektør Rolf Larsen, sendte 14.oktober brev til høgskolen, der han i klare ordelag skriver at departementet «forventer» at høgskolestyret i Volda behandler klagen på avvisningsvedtaket, og konsekvenser av dette, «så snart som mulig». Han viser til at departementet er kjent med at neste styremøte holdes 25.oktober og anmoder om at saken behandles da.

Helt til slutt skriver Larsen:

«Vær oppmerksom på at klageren må få anledning til å gi uttalelse i behandlingen av klagen og vi ber om at Rotevatn med bisitter inviteres til å legge fram klagen for styret.»

Audhild Gregoriusdotter Rotevatn, bekrefter overfor Khrono i helgen, at hun skal til Ulsteinvik 25.oktober for å møte styret. Samme dag vil også statsråd Iselin Nybø besøke det samme styremøtet, uten at tema for besøket er nevnt i innkallingen.

Nybø invitert i juni

Det var 26.juni i år at rektor Johann Roppen i brevs form inviterte statsråden til det nye styrets første møte i september. Dette var før konflikten mellom rektoren og dekan Rotevatn tilspisset seg. Roppen inviterte statsråden til semesterstart og til det nye styrets første møte.

Iselin Nybø takket ja til begge invitasjonene, men hadde ikke anledning til å komme i september, og ba om å få komme på oktober-møtet, heller.

Møtet med statsråden er satt opp som en orienteringssak, mens behandling av klagen fra Audhild Gregoriusdotter Rotevatn er en vedtakssak, rett før punktet med statsrådbesøk. Men ifølge rektor og styreleder Roppen blir ikke kjøreplanen for styremøtet klar før mandag, så det er uklart hvilken rekkefølge sakene kommer i førstkommende fredag.

Styrepapir ettersendes

Det foreligger p.t. ikke noen styrepapirer til Audhild Gregoriusdotter Rotevatns klagesak, men styret vil få dem ettersendt.

Ifølge styreinnkallingen som ble lagt ut sist fredag, heter det at «14.10 mottok høgskulen eit brev frå KD der dei ber styret behandle klage på avvisningsvedtak fatta av administrasjonen, der høgskulen avviser å behandle klage på avgjersle om midlertidig omdisponering av Audhild Rotevatn. Saka, som vil vere ei B-sak, vil bli ettersendt då vi ikkje har hatt naudsynt tid til å forberede saka sidan brevet kom frå KD» .

Nytt styre avgjør vedtak fra det gamle

Det var det forrige styret, som gikk av 31.juli i år, som sluttet seg til ledelsens avgjørelse om å omplassere Rotevatn. Styrevedtaket om tvangsflytting av dekanen ble gjort to dager før funksjonstiden til det gamle styret gikk ut, 29.juli i år.

Det nytiltrådte styret har vært holdt orientert om konfliktsaken med Rotevatn, men har så langt ikke gjort noe vedtak i saken. Førstkommende fredag blir første gang det nye styret skal realitetsbehandle Rotevatn-saken.

Kun én av de tidligere eksterne styremedlemmene er reoppnevnt, og det er Inger Østensjø. Også hun takket i utgangspunktet nei til en ny fireårsperiode i styret i Volda. Østensjø er tidligere direktør ved Høgskolen i Stavanger/Universitetet i Stavanger og hadde i vår takket ja til å bli nominert inn i styret der. Men hun ombestemte seg undervegs og Kunnskapsdepartementet reoppnevnte henne i Volda likevel. I mars i år sa hun til Khrono blant annet at hun syntes det som ekstern medlem hadde vært krevende å følge høgskolens prosesser.

Arbeidsgivers styringsrett

Volda-ledelsen benyttet seg av arbeidsgivers styringsrett og foretok en midlertidig omplassering av Rotevatn mot hennes vilje fra 12.august i år. Hun ble fratatt stillingen som dekan på Avdeling for mediefag og satt inn i en stilling i rektor Johann Roppens stab, der hun etter planen skal jobbe blant annet med videreutvikling av et nytt mediehus.

En undersøkelse gjennomført på avdelingen konkluderer også blant annet med at Rotevatn møtte sterk motstand mot foreslåtte endringer ved avdelingen.

Rotevatn og hennes advokater og rådgivere har hele tiden bestridt at det finnes rettslig grunnlag for omplasseringen av henne. Arbeidsmiljø- og personalkonflikter skal være begrunnelsen fra Volda-ledelsen for omdisponeringen av Rotevatn.

Dersom man ikke kommer fram til enighet, kan saken havne i rettssystemet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS