Debatt Patji Alnæs-Katjavivi

Carl von Linné og UiOs samfunns­ansvar

Patji Alnæs-Katjavivi etterlyser mer og nyasert informasjon om Carl von Linné på Universitetet i Oslos nettsider.

Benken, med Carl von Linnés signatur, står i Botanisk hage i Oslo.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

UiO har svart: benken skal stå, men teksten i deres dedikasjon til vitenskapsmann Carl von Linne må vurderes endret, svarer rektor Svein Stølen til Khrono. Oslos Botanisk hage er en del av Naturhistorisk museum (NHM) ved Universitet i Oslo.

I NHMs strategiplan 2010-2020 fremmes følgende visjon: I tråd med UiOs samfunnsansvar skal NHM være leverandør til samfunnet av naturmangfoldinformasjon av høy kvalitet og med sterk faglig forankring.

UiOs dedikajon til mannen Linné kan leses på plakaten ved siden av benken, og på deres nettside. Innholdet er sentimental og lite dekkende av Linnés mange publiserte bidrag til vitenskap. Med Botanisk hage som kontekst, kan man kanskje forstå hvorfor. Men som en vanlig person som vil undersøke mer om Linné, finner jeg lite annet på UiOs nettsider. SNL også har en nettside dedikert til Linne. Boken Systema naturae, der Linne publiserte hans hierarkisk inndeling av mennesker i forhold til hudfarge, beskrives avledende som blant «en rekke fremragende botaniske avhandlinger».

Bidraget til pseudovitenskapelig rasebiologi er en del av Linnés kanon, men er usynlig per i dag hos UiO, noe som strider med NHM/UiOs dokumentert intensjon og samfunnsansvar.

Derfor forstår jeg hvorfor UiOs rektor innser at - et eller annet sted - en mer transparent beskrivelse av Linnés mangfoldig publikasjoner må gjøres seg tilgjengelig for allmennhet. For godt og vondt vil nåtiden forstå fortiden bedre med tilgang til fullstendig fakta (og mindre sentimentalitet).

Powered by Labrador CMS