Pia Ottilia Danielsen er påtroppende medlem av sentralstyret i Norsk studentorganisasjon og er redd for at organisasjonens fokus på klima kan kvele studentsakene som ellers skal være fanesaker. Foto: SBIO Media
Pia Ottilia Danielsen er påtroppende medlem av sentralstyret i Norsk studentorganisasjon og er redd for at organisasjonens fokus på klima kan kvele studentsakene som ellers skal være fanesaker. Foto: SBIO Media

Dagens grenseløse studentpolitikk

Klima. Faren for å skade Norsk studentorganisasjons rolle som en samlende studentstemme er overhengende, skriver Pia Danielsen og Daniel Hansen Masvik om studentorganisasjonens klimapolitikk.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klimaengasjementet i Norge har vært enormt dette året og det har gitt oss troen på at menneskeheten kan overkomme også denne enorme utfordringen. Jobben er selvfølgelig langt ifra gjort, og å si seg fornøyd nå vil være å erklære tap. Engasjementet for det grønne skiftet og for en mer bærekraftig og klimanøytral hverdag står klistret fast på den politiske dagsorden på det lange og brede i det ganske land. Likevel må vi vokte oss, et slikt engasjement kan ikke kvele de viktige sakene som Norsk studentorganisasjon (NSO) skal være fanebærer for.

Engasjementet for det grønne skiftet kan ikke kvele de viktige sakene som Norsk studentorganisasjon skal være fanebærer for.

Pia Danielsen og Daniel Hansen Masvik

Studenter i Norge som sliter med psykiske symptomplager, ensomhet og selvskading står i fare for å bli nedprioritert for klimasaken. Om NSO slutter å snakke om studentøkonomi og studentboliger, og heller snakker om utslippskutt og klimakvoter er det mange svært utsatte studenter som mister sin stemme og representasjon.

Kampen for en politikk som leder oss til en grønnere morgendag skal føres av politiske partier og organisasjoner som har fokus på dette. NSO er en interesseorganisasjon for studenter og saker som særskilt angår studenter – ikke også studenter, men særlig studenter. Faren for å skade NSOs rolle som en samlende studentstemme er overhengende.

NSO skal være en organisasjon som jobber for studentene. Dersom vi skal begynne å ta stilling til store politiske spørsmål i tillegg, kan det bli vanskelig å skille NSO fra et annet politisk parti.

Gitt at NSO skal ta stilling til hvordan norsk klimapolitikk skal utformes, anser vi det også som naturlig av NSO skal mene noe om utenrikspolitikk, skattepolitikk og en rekke andre politiske områder. For på lik linje som vi kan trekke paralleller mellom studenter og klima, kan det samme også gjøres mellom en rekke andre politiske områder.

Med det vil hensikten til NSO falle bort, og vi er ikke lengre en interesseorganisasjon for studenter og vi kan likestilles med Unge Høyre, AUF, Sosialistisk ungdom m.fl. Da er veldig mye godt arbeid lagt i grus og studentbevegelsen er tilbake på start. NSO må kjenne sin plass. Det finnes grenser for studentpolitikk.

Det handler ikke om å bagatellisere klimautfordringene. Heller tvert imot. Klima er viktig og det er derfor også vesentlig at disse debattene blir tatt opp i de kanalene som er viet til det. Samfunnet vårt må gå rundt, også mens vi redder verden, og talerøret for de ensomme, fattige og utsatte studentene må forbli.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS